IPN: Summit 2023. Ana Revenco: România ne este mentor în privința standardelor de securitate

Cel puțin 1000 de persoane sunt așteptate la Summit-ul Comunității Politice Europene care va avea loc la 1 iunie, în localitatea Bulboaca. Anunțul a fost făcut de ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, potrivit căreia majoritatea statelor participante la Summit ajută Republica Moldova în procesul de asigurare a securității evenimentului. Șefa de la Interne spune că Reuniunea Comunității Politice Europene este cel mai complex eveniment găzduit vreodată de Republica Moldova și reprezintă o oportunitate unică de a arăta lumii întregi că țara merită să fie parte a blocului comunitar, notează IPN.

Ministra Afacerilor Interne spune că numărul persoanelor antrenate în procesul de asigurare a securității demnitarilor europeni este unul secret, însă dă asigurări că evenimentul va corespunde celor mai înalte rigori internaționale. Potrivit Anei Revenco, mai multe țări europene ne sunt alături cu expertiză și asistență tehnică pentru ca Summit-ul să se desfășoare fără incidente.

Este primul eveniment care implică atât de multe persoane, atât de multe categorii de specialiști în domeniul securității, de la securitatea alimentelor, până la securitatea comunicațiilor, de la ordine publică, până la securitatea spațiului aerian.  Numărul exact al efectivului antrenat ține de registrul informațiilor clasificate. Este primul eveniment, planul de activitate al căruia este de o complexitate pe care nu am mai avut-o până acum. Vom ieși din acest eveniment cu multe cunoștințe și abilități, deja testate și puse în practică. Ne sunt alături statele membre. România ne este aproape și ne este mentor în privința standardelor de securitate. Franța ne este alături pe segmentul management aeroportuar și securitatea aeronautică. E ceva obișnuit ca primele persoane din stat să fie însoțite și de echipele de securitate”, a spus Ana Revenco în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

Autoritățile anunță că în perioada 1 iunie, ora 00:01 și 2 iunie, ora 07:00 publicul larg nu va avea acces în zona adiacentă Aeroportului Internațional Chișinău, iar zborurile aeronavelor civile vor fi interzise pe întreg spațiul aerian al Republicii Moldova. Interdicția de zbor este aplicată începând cu 31 mai și până la 2 iunie.

Mai mulți lideri au anunțat că vor veni la Chișinău cu o zi înainte. De aceea vom opera cu regimul cu acces restrictiv în privința zborurilor civile începând cu data de 31 mai. Alții vor veni la 1 iunie. Plecările sunt prevăzute pentru data de 1 și 2 iunie. Circulația pietonilor pe trotuare nu va fi restricționată. Jurnaliști, membri ai delegațiilor, în total, avem cel puțin 1000 de persoane. Toate unitățile comerciale de alimentație publică, farmaciile, spitalele, policlinicile, vor funcționa în regim obișnuit”, a mai spus ministra Afacerilor Interne.

La Summit-ul Comunității Politice Europene au fost invitați 47 de șefi de stat și de guvern (27 de membri UE și 20 de non-membri), precum și președintele Consiliului European, președintele Comisiei Europene și președintele Parlamentului European.

https://www.ipn.md/ro/summit-2023-ana-revenco-romania-ne-este-mentor-in-7965_1097236.html/

IPN (R. Moldova), 30 mai 2023