Liderii sindicali din educație sunt așteptați să dea un răspuns la noua ofertă a guvernului

„Radiojurnal” – Realizator: Laurenţiu Văduva – Liderii sindicali din educație sunt așteptați din nou la Palatul Victoria peste aproximativ o oră pentru a da un răspuns la noua ofertă prin care guvernul speră să încheie conflictul de muncă ce a culminat cu greva generală din învățământul preuniversitar declanșată pe 22 mai. Este vorba de o majorare salarială care ar urma să se aplice chiar de luna viitoare, a precizat premierul Nicolae Ciucă.
Nicolae Ciucă: Am convenit să adoptăm într-o ședință de guvern, mâine, de 1 iunie, o ordonanță de urgență prin care să asigurăm mărirea salariilor la nivelul personalului didactic și didactic auxiliar cu 1.000 de lei brut pe lună, iar pentru personalul nedidactic cu 400 de lei brut pe lună. Totodată, am convenit că în acest document vom asuma încadrarea salariului personalului didactic debutant din învățământul preuniversitar și universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie. Această creștere de 1.000 lei va reprezenta practic un avans din creșterea cuvenită pe noua lege a salarizării, iar începând de la 1 mai 2024 această creștere să se realizeze etapizat, în maxim trei ani de zile, cu o creștere anul viitor de aproximativ 40% din suma rămasă ca diferență între grila actuală și grila viitoare.
Realizator: La această variantă s-a ajuns după discuții prelungite atât în coaliția de guvernare, cât și între liderii acesteia, cu președintele Klaus Iohannis. Este pentru prima dată când oferta executivului conține majorări salariale imediate și un angajament oficial privind evoluția viitoare a salariilor din educație, așa cum au cerut angajații. Aceștia trebuie acum să se pronunțe cu privire la aceste propuneri, după cum preciza președintele Federației „Spiru Haret”, Marius Nistor.
Marius Nistor: Atât comunicatul guvernului, cât și rezultatul discuțiilor de astăzi le va fi adus la cunoștință regim de urgență, astfel încât să se poată pronunța. Eu consider în momentul de față că este o variantă îmbunătățită. Ea va fi adusă la cunoștință colegilor noștri și ei vor decide ca atare. Deocamdată avem niște date concrete, îi așteptăm să se pronunțe pe marginea acestor date.
Realizator: Miercuri seară s-ar putea lua, așadar, o decizie importantă în ceea ce privește protestul din educație. Întâlnirea liderilor sindicali cu reprezentanții guvernului este programată pentru ora 19:00./abranescu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (31 mai)