Ministrul sănătății nu crede că în sistemul medical se va ajunge la grevă generală

Realizator: Laurenţiu Văduva – Ministrul sănătății nu crede că în sistemul medical se va ajunge la grevă generală, în pofida declanșării protestelor și în acest domeniu de activitate din cauza mai multor nemulțumiri legate tot de salarii și sporuri. Alexandru Rafila a precizat astăzi că a avut întâlniri repetate cu reprezentanții sindicatelor din sănătate, care au adus consens cu privire la majoritatea revendicărilor:
Alexandru Rafila: Avem răspunsuri pozitive, începând cu ocuparea posturilor în sistemul de sănătate, continuând cu semnarea contractului colectiv de muncă, continuând cu tichetele pentru vacanță, care ar putea să fie plătite din alte surse, inclusiv ne gândim să vedem cum putem să eliminăm anumite inechități în acordarea unor sporuri. Oricum, problemele nu pot fi rezolvate toate acum – au înțeles, cred, colegii de la sindicate. Deschiderea la Ministerul Sănătății a fost permanentă. Sigur, e dreptul fiecăruia să protesteze. Au multe revendicări care sunt justificate, dar care nu se pot rezolva toate dintr-o dată. O să avem o nouă lege a salarizării și ăsta e un lucru care s-a discutat ieri, eliminarea unor discrepanțe care există în actuala lege a salarizării, care face ca, de exemplu, un asistent medical să aibă venituri care îl aduc foarte aproape de alte categorii care au, în mod evident, responsabilități mult mai mici în actul medical.
Realizator: Declarație consemnată de colega noastră, Adriana Turea. Între timp, sindicaliștii din sănătate au anunțat că vor declanșa, din data de 7 iunie, o grevă japoneză până la rezolvarea revendicărilor. Consiliul Național a decis că Sanitas va menține o presiune continuă asupra autorităților decidente, ca avertisment că nu mai acceptă amânări sau soluții parțiale, se precizează într-un comunicat./dpop/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 31 mai)