Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Târgul Economiei Sociale, desfăşurat recent la Timişoara (vestul României) a reunit 15 producători, artizani, antreprenori, care şi-au prezentat produsele şi serviciile în centrul oraşului.

Este vorba de mici afaceri, din industria alimentară, textilă, servicii sociale ori artizanat, care au şi un rol în încurajarea unei abordări prietenoase cu mediul şi incluzive pentru persoane cu dizabilităţi. Vizitatorii au avut posibilitatea să afle povestea din spatele acestor produse, care este impactul social pe care organizaţiile de economie socială îl au, fie că vorbim de crearea de locuri de muncă pentru persoane vulnerabile, fie că vorbim de protejarea mediului înconjurător.

În cadrul târgului a fost organizat şi un stand al solidarităţii, amenajat prin implicarea comunităţii refugiaţilor de ucrainieni din Timişoara, a declarat Mihaela Veţan, preşedintele Asociaţiilor Centrului de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare, organizator al târgului.

2) Antreprenoarea Camelia Şucu este noul preşedinte al Crucii Roşii Române. Ea a preluat mandatul de la majestatea sa Margareta, Custodele Coroanei Române, care s-a aflat la conducerea organizaţiei timp de două mandate consecutive, în perioada 2015-2023. Crucea Roşie Română va continua, însă să beneficieze de înaltul patronaj al Casei Regale.

Majestatea Sa Margareta a spus că fost un privilegiu să fie la conducerea acestei prestigioase organizaţii şi a amintit de momente care i-au marcat în ultimii ani mandatul: pandemia, care a luat viaţa multor oameni, războiul devastator de la graniţa României şi milioanele de refugiaţi ucraineni care au trecut prin Republica Moldova şi prin România Prezenţa Familiei Regale alături de Crucea Roşie Română este o realitate istorică, respectată de societatea românească, a spus Majestatea Sa.

Noua echipă de conducere se angajează să continue şi să întărească misiunea Crucii Roşii Române prin asistenţă umanitară şi promovarea principiilor umanităţii, neutralităţii, imparţialităţii, independenţei, voluntariatului, unităţii şi universalităţii.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.