Guvernul a aprobat ordonanța care stabilește majorări ale salariilor de bază din învățământ

„Radiojurnal” – Realizator: Cristina Grecu – Guvernul a aprobat joi ordonanța care stabilește majorări ale salariilor de bază din învățământ, cu 1.000 lei pentru cadrele didactice și cu 400 lei pentru personalul nedidactic. Ministrul educației, Ligia Deca, a explicat cum se vor aplica aceste măriri salariale.
Ligia Deca: Creșterile salariale reprezintă măsura cu efect imediat, acel 1.000 lei brut adăugat în baza salarială pentru cadrele didactice și didactice auxiliare, cei 400 lei brut pentru personalul nedidactic. De asemenea, actul normativ garantează din nou, de această dată și în format de cadru normativ, faptul că în noua lege a salarizării se va respecta principiul ca baza salarizării în educație, adică salariul mediu brut al debutarului, să fie egal cu salariul mediu brut pe economie, urmând ca la Ministerul Muncii să se desfășoare discuțiile vizavi de grila de salarizare.
Realizator: Deși guvernanții consideră negocierile încheiate și au declarat că această decizie ar trebui să rezolve conflictul cu angajații din educație, liderii principalelor organizații sindicale din sistem și-au exprimat nemulțumirea față de cifrele avansate și au anunțat că de marți, 6 iunie, profesorii vor fi din nou în grevă generală.
Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor: În urma consultării colegilor noștri, lideri de sindicat, membri de sindicat din țară și din București, mandatul este unul foarte clar, grila de salarizare care a fost negociată cu Ministerul Educației să fie pusă în aplicare în integralitate începând din această lună. Nu există alt mandat, nu avem ce discuta în afara mandatului respectiv. Iar de marți încolo colegii noștri vor continua acțiunile de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva./abranescu/ilapadat

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 iunie)