Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană (Maia Sandu)

„Radiojurnal” – Realizator: Cristina Grecu – Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski a declarat că a primit un semnal puternic de sprijin din partea aliaților care au participat azi la summitul Comunității Politice Europene din Republica Moldova în problema furnizării de avioane de luptă care să ajute Ucraina să respingă forțele ruse. Liderii europeni, prezenți la summit, și-au arătat susținerea și față de Republica Moldova, inclusiv pentru aderarea sa la Uniunea Europeană. Transmite Mariana Vasilache de la Radio Chișinău.
Reporter: Președinta Maia Sandu le-a mulțumit tuturor liderilor europeni pentru că au fost alături de Republica Moldova, demonstrând astfel puterea și unitatea într-un moment în care stabilitatea continentului este în pericol.
Maia Sandu: Săptămâna trecută, partenerii noștri europeni au luat măsuri decisive pentru a ne ajuta să ne ferim de amenințări hibride. Sancțiunile UE recente propuse de România vor ajuta să îi oprească pe oligarhii și criminalii care încearcă să destabilizeze Moldova. Noua misiune de parteneriat UE-Moldova lansată ne va ajuta să protejăm stabilitatea.
Reporter: Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană, iar negocierile de aderare trebuie să înceapă în acest an, a declarat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Diferendul transnistrean nu ar fi un impediment pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, consideră Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell. Conflictul transnistrean se va încheia odată cu încetarea războiului din Ucraina. Declarația a fost făcută de liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, într-o conferință de presă organizată la încheierea lucrărilor summitului. Liderul de la Kiev a declarat că prezența sa la summitul Comunității Politice Europene a fost foarte importantă pentru Ucraina. Președintele ucrainean a reiterat dorința țării sale de a fi primită în NATO și în Uniunea Europeană. Președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat în mesajul său că Moldova nu este singură și a spus că summitul a arătat că și celelalte state europene îi sunt alături, iar sprijinul statelor democratice va continua pentru Republica Moldova și pentru Ucraina./rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 iunie)