Preşedinta Republicii Moldova l-a întâmpinat pe Volodimir Zelenski, la începutul vizitei sale

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a întâmpinat pe omologul său din Ucraina, Volodimir Zelenski, înaintea unui summit special care are loc în ţara ei pentru a manifesta solidaritatea europeană împotriva Rusiei.

La întrunirea Comunităţii Politice Europene, formate în urma începerii invaziei ruse în Ucraina, în 2022, vor participa mai mult de 40 de lideri europeni. Preşedinta Sandu a vorbit despre un viitor împreună. „Moldova susţine formula de pace pe care aţi propus-o, domnule preşedinte. Şi, desigur, susţinem iniţiativa de a crea tribunalul special internaţional, pentru judecarea celor care comit crimele de agresiune în Ucraina. Vă rog, credeţi în ţările noastre, vă rog credeţi în democraţiile noastre şi în viitorul nostru UE!”, a afirmat preşedinta Moldovei.

Moldova, poate mai mult decât alte ţări, are motive să se teamă. Aceasta este o ţară mică, aflată între UE şi Ucraina, iar în timp ce guvernul său este foarte înclinat către Occident şi doreşte să adere la UE, de exemplu, regiunea Transnistria este controlată de separatişti proruşi şi încă există militari ruşi pe acest teritoriu, de la prăbuşirea Uniunii Sovietice./aionita/lalexandrescu

BBC SERVICIUL MONDIAL – 1 iunie