SUA agravează criza din Ucraina prin aprovizionarea ei cu arme (ambasadorul rus la Washington)

Răspunzând la o întrebare adresată de reprezentanţii presei despre cum comentează asistența militară anunțată de Statele Unite, miercuri, 31 mai, pentru Ucraina, ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a afirmat că Administrația SUA alimentează intens escaladarea crizei prin aprovizionarea cu armament şi echipament militar.

‘Constatăm persistența Administrației SUA în escaladarea crizei ucrainene. Autoritățile americane discută din nou despre acordarea unei asistențe financiare și a unui nou lot de asistenţă militară… (…) Și asta se întâmplă imediat după o serie de atacuri teroriste (…) asupra Moscovei și a regiunii Moscova’, a declarat Antonov, al cărui comentariu a fost postat pe canalul de Telegram al Ambasadei Rusiei din Statele Unite.

Antonov a menționat că Washingtonul denotă în mod demonstrativ indiferență față de ‘ieşirile’ Forțelor Armate ale Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că Washingtonul, în cadrul unui nou pachet de asistență militară, va furniza Ucrainei muniție pentru sistemele de rachete antiaeriene PATRIOT, sistemele de rachete cu lansare multiplă HIMARS și sistemele de apărare antiaeriană.

De asemenea, a devenit cunoscut faptul că Pentagonul a semnat un contract pentru achiziționarea sistemului de apărare antiaeriană Gepard pentru Ucraina, în valoare de 118,4 milioane de dolari. Până la sfârșitul lunii aprilie 2023, valoarea totală a asistenței militare americane acordate Ucrainei a ajuns la aproximativ 36 de miliarde de dolari. /vdraguta/schelaru

www.interfax.ru – 1 iunie