Ar fi fost o tragedie, dacă alegerile din Turcia nu ar fi fost câştigate de Erdogan (Viktor Orbán)

Ar fi fost o tragedie, dacă alegerile din Turcia nu ar fi fost câştigate de Recep Tayyip Erdogan, deoarece rivalul său era pro-război și „omul lui Soros” care în eventualitatea victoriei sale ar fi lăsat să plece spre Europa cele patru milioane de refugiați care trăiesc în prezent în Turcia, a declarat premierul Viktor Orbán în cadrul emisiunii intitulate „Bună dimineaţă, Ungaria!” (Jó reggelt, Magyarország!), difuzată vineri de Radio Kossuth din Budapesta.

Premierul a spus: a salutat realegerea lui Erdogan cu „o ușurare enormă”, nu numai că l-a susținut, dar s-a și rugat „puternic și mult” pentru victoria sa. Rivalul lui Erdogan a fost „omul lui George Soros”,a spus Orbán, menţionând că în cazul victoriei sale, în câteva secunde ar fi pornit la drum „unul-două-trei milioane” din cele patru milioane de refugiați care trăiesc în Turcia, care „încă în vară ar fi fost deja aici la granița cu Ungaria”.

Premierul ungar a atras atenţia asupra faptului că gazele naturale vin dinspre sud, prin Turcia, şi dacă acolo era un lider pro-american sau susţinut de George Soros, atunci ar fi fost foarte îndoielnic dacă gazul ar fi ajuns în Ungaria sau Serbia. Dacă Erdogan nu ar fi câștigat, Turcia ar fi avut un președinte pro-război, iar consecințele acestui fapt ar fi fost imprevizibile. Președintele turc are șansa de a media între ucraineni și ruși, așa cum a procedat anterior şi în criza cerealelor, a precizat Viktor Orbán.

Pe de altă parte, premierul ungar a subliniat că „se apropie vremea când liderii europeni dau dreptate poziției ungare pro-pace. Liderii occidentali au devenit atât de convinși că războiul din Ucraina poate fi câștigat cu metoda actuală – „ucrainenii luptă, Occidentul le dă bani și arme” – încât „părăsirea acestei căi de război va fi foarte grea”. „Nu este treaba noastră; cred că mergem pe calea corectă din punct de vedere moral și politic”, a spus premierul, exprimându-și părerea că în multe state occidentale „mai devreme sau mai târziu oamenii vor forța pacea la alegeri” și vor înlocui guvernele pro-război. Întreaga Europă, marea majoritate a oamenilor, nu este de partea războiului. Poate oamenii dau dreptate din punct de vedere moral pentru Ucraina şi spun, pe bună dreptate, că Ucraina este partea atacată și Rusia este agresorul, iar noi vrem dreptate, a afirmat premierul. În opinia sa, în acest sens opinia publică europeană vorbește și gândește cu o singură voce, însă este împărțită în ceea ce privește ce ar trebui făcut, ce ar trebui și ce ar putea fi întreprins.

Dacă ar exista o încetare a focului în Ucraina și ar începe negocierile de pace, atunci situația economică ar fi mai ușoară și inflația ar scădea mult mai repede, până la 1-3 la sută. Inflația a fost determinată de război în întreaga lume, după ce prețurile la energie au crescut, şi implicit s-a scumpit totul. Războiul a intrat într-o fază foarte dură, iar când „acasă politicienii de stânga spun că suntem în război cu Rusia, nu știu despre ce vorbesc, și-au pierdut mințile”, a mai afirmat Viktor Orbán, care a adăugat: Cei de la Bruxelles recomandă să „distrugem în esență” economia, oamenii, familiile și pensionarii ungari. Ceea ce cer ei este echivalent cu austeritatea. Sunt vremuri de război, trebuie să ne apărăm, trebuie să protejăm locurile de muncă și valoarea pensiilor, deoarece pensionarii nu se pot ajuta cu muncă suplimentară. De aceea s-au întors pensionarii împotriva întregii stângi și au devenit efectiv susținători ai taberei naționale și susțin politica economică națională ungară. Familiile trebuie de asemenea protejate, deoarece creșterea copiilor este întotdeauna o cheltuială serioasă, iar familiile merită să fie protejate de Guvern. Aşadar, bugetul 2024 va fi un buget de apărare, a conchis Viktor Orbán./rganciu/ctuluc

MTI – 2 iunie