(Photo by Mauro Pimentel / AFP)

Să recunoaştem, atunci când vine vorba de spălat vase nimeni nu se aruncă asupra chiuvetei din bucătărie într-o disperare frenetică pentru a curăţa felurile de mâncare rămase pe veselă. Ca să nu mai vorbim de detergenţii atât de dăunători pielii fine a mâinilor! O astfel de situaţie poate fi evitată prin simpla achiziţie a unei maşini de spălat vase. Inventată în anul 1887 de o femeie, pe nume Josephine Cochrane, care se săturase de faptul că servitorii îi ciobeau întruna porţelanurile, şi adusă la stadiul de aparat destinat uzului casnic de William Howard Livens în 1924, maşina de spălat vase a devenit o obişnuinţă în Statele Unite şi Europa de Vest, la începutul anilor ’70. Cum era de așteptat, mediile comerciale, cum ar fi restaurantele și hotelurile, au fost primele care au îmbrăţişat pe deplin potențialul de economisire a timpului pe care îl oferă mașina de spălat vase. În mediul casnic, însă, odată procurată, chiar dacă vine cu un întreg manual de utilizare, maşina de spălat vase are şi ea nişte condiţii optime de funcţionare. Credeți sau nu, modul de încărcare a mașinii de spălat vase în mod corespunzător poate duce la performanţe maxime de spălare cu un consum redus de resurse.

Regula cea mai importantă – Permiteţi pulverizatoarelor să-şi facă treaba
Regula numărul unu pentru modul corect de umplere a mașinii de spălat vase este de a permite pulverizatoarelor de apă ale maşinii să ajungă la fiecare element în parte, pentru că este singurul mod în care aparatul va curăța vasele în mod eficient. Dacă de exemplu o farfurie mare (ca un platou) este blocată de un bol mai mic când veţi scoate farfuria veţi constata că aceasta nu s-a spălat aproape deloc. Deci, asigurați-vă că pulverizatoarele ajung la toate piesele veselei! Fiecare maşină de spălat vase este proiectată un pic diferit, astfel încât există generalităţi care vorbesc de la sine. Ar trebui să urmăriţi pulverizatoarele şi alte părţi ale maşinii în mişcare, astfel încât să observaţi cum sunt poziţionate şi să le potriviţi astfel încât să obţineţi cele mai bune rezultate.

Sarcină maximă versus supraîncărcare
Unul dintre cele mai simple moduri de a vă asigura că totul va fi pulverizat este să nu supraîncărcaţi mașina de spălat vase. Da, ştim, vreţi să scăpaţi mai repede şi să le spălaţi pe toate odată dacă se poate, pentru că economisiţi timp şi resurse, dar aglomerarea nu va permite o spălare corectă. Există o linie foarte subţire între complet și prea plin, deci nu încărcaţi peste măsură. Evitați supraîncărcarea mașinii astfel încât să preveniți ciobirea și zgârierea vaselor.

Cum să încărcați raftul de sus
În raftul de sus veţi pune ceşti, pahare și boluri, așezate cu susul în jos, astfel încât pulverizatorul să poată stropi în interiorul lor şi să cureţe fiecare element. Asigurați-vă că piesele de sticlă sau ceramică nu sunt introduse foarte aprope unele de altele, ci că vor beneficia de un mic spaţiu între ele, pentru că în timpul spălării prin lovirea reciprocă s-ar putea sparge. Cum aflăm dacă vasele sunt cu adevărat curate? În multe bucătării poate exista confuzia dacă vasele din maşina spălat s-au curăţat sau nu. Ca un mic truc, pentru a evita această confuzie, trebuie doar să puneţi o ceaşcă în poziție verticală în raftul de sus al mașinii, și să o păstrați acolo tot timpul. Dacă se umple cu apă după ce vasele au fost curăţate, înseamnă că aparatul şi-a făcut treaba cu brio. Bineînţeles că vom arunca apa din ceaşcă când golim mașina de spălat vase. Articolele din plastic ar trebui să fie întotdeauna plasate în raftul superior pentru a le ține departe de elementul de încălzire din partea de jos a mașinii de spălat vase. Plasticul se poate deforma dacă devine prea fierbinte. Asigurați-vă că articolele din plastic se potrivesc bine în raftul superior al mașinii de spălat vase și nu sunt suficient de mici pentru a intra prin goluri. Articolele din plastic care cad pot bloca unul dintre brațele mașinii de spălat vase sau pot ateriza pe elementul de încălzire al mașinii de spălat vase. Ustensilele lungi, cum ar fi spatulele, trebuie așezate plat pe raftul superior al mașinii de spălat vase. Asigurați-vă că aceste ustensile nu pot aluneca prin suport sau nu blochează în alt mod brațele de pulverizare.

Cum să încărcaţi raftul de jos
În raftul de jos al mașinii de spălat vase, care se află mai aproape de motor, se recomandă să puneţi doar articolele mai rigide ca porțelan, oale, tigăi, și plastice mai groase. Dacă vreţi să economisiţi energie, nu utilizați funcția de uscare a maşinii. Obiectele din raftul de jos trebuie să fie plasate cât mai în centrul mașinii de spălat vase, pentru că este locul în care pulverizatoarele îşi fac cel mai bine treaba. Aveți grijă să nu puneți în mașina de spălat vase obiecte prea înalte, lucru care va provoca incapacitatea rotativei de pulverizare de a se învârti în mod corespunzător. Castroanele, tigăile, oalele şi cănile se aşează vertical pentru a nu rămâne apă în ele. Aveţi grijă să aşezaţi platourile în margine pentru a nu bloca braţul rotativ superior. De asemenea, puteţi aşeza aici şi cănile mari şi paharele mai rezistente. Puneţi vasele pe categorii – farfurii întinse, farfurii adânci -, pentru că în acest mod veţi folosi spaţiul eficient. Toate vasele trebuie aşezate cu faţa înspre mijlocul maşinii, pentru că din această direcţie vin jeturile de apă. Apa, vaporii de apă şi căldura trebuie să ajungă la fiecare obiect din maşină. Articolele potrivite pentru raftul inferior includ: boluri mari, farfurii pentru cină și prânz, platouri de servire, argintărie, vase de copt care se pot spăla în mașina de spălat vase și oale și tigăi din oțel inoxidabil. Așezați farfuriile pentru cină și prânz între colțurile de pe suportul de jos și înclinați părțile murdare spre jeturile de spălat. Nu stivuiți vasele una peste alta. Acest lucru determină cuibărirea murdăriei și împiedică curățarea uniformă a vaselor. Alternarea vaselor mai mari cu cele mai mici poate ajuta la prevenirea cuibării. Articolele de gătit mai mari, cum ar fi oale, tigăi și vase de copt, pot fi așezate în lateral sau în spatele raftului inferior. Aceste articole ar trebui să fie înclinate în jos pentru a asigura o curățare și drenaj mai bune.

Cum să încărcaţi o mașină de spălat vase cu tacâmuri
Cred că nu v-aţi dori să găsiţi resturi uscate de alimente pe linguri când le scoateți din mașina de spălat. Acest lucru se întâmplă, în general, atunci când tacâmurile, în special lingurile, sunt imbricate (suprapuse) şi, prin urmare, nu sunt pulverizate în mod adecvat. Pentru a evita acest lucru asiguraţi-vă că tacâmurile au un spațiu necesar pentru o pulverizare pe toate laturile. În cazul în care mașina de spălat vase are mai multe coșuri, puteți alterna modul în care plasați lingurile și furculițele, unele sus, altele jos, pentru a preveni eventuale depuneri de resturi. Ar trebui să puneţi întotdeauna cuţitele în acelaşi coș din motive de siguranță. Şi tot din motive de siguranţă acestea trebuie întotdeauna poziționate cu vârful în jos. Modul de încărcare a mașinii depinde și de tipul de coș pentru tacâmuri existent. Dacă este unul de dimensiuni mici, ustensilele de bucătărie trebuie poziționate pe verticală. În caz contrar, le puteți plasa parțial orizontal, parțial vertical, pentru a evita aglomerarea acestora. Ustensilele murdare la un singur capăt trebuie plasate astfel încât partea cu reziduuri să fie orientată în sus. Asigurați-vă că ustensilele cu mânere lungi nu obstrucționează brațele de pulverizare.

Alte reguli pentru încărcarea corectă a mașinii de spălat vase
* Îndreptați vasele spre centru – Așezați vasele cu părțile murdare îndreptate spre centrul mașinii de spălat vase. Jeturile de spălare a aparatului, situate pe brațul de pulverizare rotativ al aparatului dvs., pulverizează în sus pentru a spăla și clăti vasele.
* Înclinați vasele în jos – Plasarea articolelor într-un unghi nu numai că ajută la curățarea eficientă, dar ajută și la uscarea și scurgerea corespunzătoare. Articolele mai mari, cum ar fi bolurile și tigăile, ar trebui plasate în spatele suportului de jos și înclinate spre centrul mașinii de spălat vase. Vasele mici pot fi încărcate pentru a umple orice goluri pentru o încărcare completă.
* Evitați supraaglomerarea – Asigurați separarea între articole și evitați supraaglomerarea mașinii de spălat vase, care uneori poate duce la blocarea brațelor de pulverizare și la scurgeri. În timp ce bolurile se potrivesc bine împreună în dulapurile dvs. pentru a economisi spațiu, stivuirea acestor articole în mașina de spălat vase face dificilă curățarea completă.
* Așezați articolele între „dinți”, nu peste ele – „Dinții” mașinii de spălat vase sunt proeminențele de pe rafturile superioare și inferioare care țin și separă vasele. Pentru a încărca corect o mașină de spălat vase, fixați articolele între colțurile de pe suport pentru a preveni lovirea sau răsturnarea lor în timpul ciclului de spălare. Anumite mașini de spălat vase sunt dotate cu dinți pliabili pentru flexibilitate, pentru a crea spațiul de care aveți nevoie pentru vase mai mari sau pentru a ține apăsate articole mai mici, cum ar fi capace și pahare de măsurare.
* Nu clătiți vasele înainte – Economisiți timp și energie și abțineți-vă de la clătirea prealabilă a vaselor înainte de a vă încărca mașina de spălat vase. Detergentul pentru mașina de spălat vase este conceput pentru a interacționa cu particulele alimentare de pe vasele murdare, astfel încât clătirea lor în prealabil poate inhiba ciclul de curățare.
* Nu blocați brațele pulverizatorului – Brațele pulverizatorului conțin jeturile care vă spală și clătesc vasele, iar blocarea acestora poate afecta performanța de spălare a încărcăturilor dvs. Dacă aparatul dvs. are mai multe brațe de pulverizare, aveți grijă când încărcați rafturile de sus și de jos pentru a preveni blocarea acestora.
* Încărcați numai articole care pot fi spălate în mașină de spălat vase – Asigurați-vă că articolele pe care le încărcați sunt sigure pentru mașina de spălat vase și fiți conștienți de ceea ce nu poate merge în mașina de spălat vase. Spălarea manuală este de obicei recomandată pentru: vase de gătit antiaderente, cuțite de bucătărie, porțelanuri fine, cristal și sticlă delicată, Veselă din lemn sau argint și tigăi din fontă. Spălarea acestor articole în mașina de spălat vase poate strica finisajul sau poate cauza deteriorarea. Dacă vasele dvs. de gătit vin cu un ghid sau recomandări de spălare, asigurați-vă că le urmați.
* Tigăile sau platourile plate trebuie așezate pe partea laterală sau în spatele raftului inferior, departe de ușa mașinii de spălat vase – plasarea lor în fața ușii poate împiedica detergentul să ajungă la alte vase. Puneți cuțitele cu mânerele în sus și lamele în jos pentru a vă proteja degetele și mâinile atunci când descărcați mașina. Lingurile și furculițele trebuie așezate cu mânerele în jos pentru a asigura o curățare adecvată. Așezați cu atenție sticlăria pentru a preveni spargerea/ciobirea. Asigurați-vă că nu zdrăngăne și nu se lovesc între ele atunci când vasele și paharele sunt stropite cu apă sau când glisați suportul înăuntru sau în afară. Lăsați mașina să se răcească înainte de a ajunge înăuntru pentru a preveni arsurile cauzate de abur.
* Fiți prevăzători – Adăugați un dispozitiv de blocare de siguranță pentru copii pentru a-i împiedica pe cei mici să deschidă și să urce/să stea pe ușa deschisă. Ca toate produsele de curățat de uz casnic, depozitați produsele de spălat vase automate și detergentul departe de accesul copiilor mici și a animalelor de companie. Nu umpleți spațiile dozatorului până nu sunteți gata să porniți mașina de spălat vase. În caz contrar, copiii sau animalele de companie curioși pot cădea „în capcana lor”. Nu amestecați detergentul de vase cu alte produse de curățare – ar putea apărea vapori iritanți. Păstrați detergentul în recipientul original cu eticheta intactă – și nu reutilizați niciodată recipientul, evitând contactul direct între detergent gel și piele sau haine.
* Evitați detergentul de proastă calitate, dar și pe cel vechi – Folosiți tipul de detergent recomandat de producătorul mașinii de spălat vase. Introduceți întotdeauna tabletele în compartimentul pentru detergent. Folosiți soluții de curățare pentru a îndepărta depunerile de calcar și grăsime. Dacă apa este foarte dură, adăugați la fiecare spălare sare dedurizantă. Pentru a menține mașina de spălat vase în stare perfectă de funcționare, îndepărtați și curățați filtrele cu regularitate.
* Organizarea mașinii de spălat vase poate fi o artă – Specialiștii recomandă să simplificați procesul prin împărțirea mașinii de spălat vase în zone – rezervați raftul inferior pentru articole mai mari, cum ar fi farfurii și boluri mari, raftul de sus ar trebui să găzduiască boluri mici, cești, căni și ustensile care pot fi spălate în mașină de spălat vase, cum ar fi spatule și lingurile de silicon. Articolele subțiri din plastic (cum ar fi recipientele și bolurile) ar trebui să „locuiască” pe raftul superior pentru a preveni topirea lor. Ustensilele merg în zona desemnată (fie coșul pentru ustensile, fie un al treilea suport, în funcție de modelul de mașină de spălat vase). Cel mai bun mod de a încărca mașina de spălat vase este din spate în față, ceea ce ajută la încadrarea mai mult în interior. Evitați supraaglomerarea, ceea ce împiedică jeturile de apă să ajungă în fiecare crăpătură a vaselor. Așezați articolele între colțurile mașinii de spălat vase, și nu deasupra; grila este menită să mențină totul în ordine. Nu cuibăriți lucruri precum păpușile rusești; dacă apa nu poate ajunge la ceva, acel ceva nu va fi curățat.
* Întotdeauna rulați mașina plină, din dragoste pentru planeta noastră. Și dacă nu vă deranjează că vasele nu se usucă, săriți peste ciclul de uscare încălzită, ceea ce economisește timp și energie.

Articole nerecomandate a fi spălate în mașina de vase
* Cuțite ascuțite – Mașina de spălat vase poate toci lamele de cuțit, așa că spălați cuțitele manual. Chiar dacă instrucțiunile producătorului spun că este în regulă să puneți cuțite în mașina de spălat vase, vă puteți tăia încărcând și descărcând mașina, așa că cel mai sigur este să spălați cuțitele ascuțite manual.
* Cuțite cu mâner gol – Temperaturile ridicate din mașina de spălat vase pot topi adezivul care ține împreună cele două bucăți ale unui cuțit cu mâner gol. Dacă se întâmplă acest lucru, mânerul cuțitului se va destrăma. Spălați-le manual pentru a le menține în formă maximă.
* Oale și tigăi antiaderente – Cu excepția cazului în care producătorul afirmă în mod expres că un articol poate fi spălat în mașina de spălat vase, nu puneți vase de gătit cu un strat antiaderent în mașina de spălat vase. În timp, procesul de spălare a vaselor poate distruge stratul de acoperire, făcându-l să se desprindă în timpul gătirii și distrugând finisajul antiaderent.
* Fontă – Fonta NU trebuie să intre NICIODATĂ în mașina de spălat vase. Este nevoie de mult timp pentru a construi o suprafață antiaderență pe fontă, iar detergenții de spălat vase o vor îndepărta și vor lăsa tigaia vulnerabilă la rugină. Apa simplă și bureții neabrazivi sunt cei mai buni agenți de curățare. Aveți grijă de vasele din fontă și pot rezista chiar și generații întregi.
* Porțelan cu decor metalic – În mod surprinzător, majoritatea vaselor din porțelan se pot spăla în mașina de spălat vase. Dar, dacă veselă are finisaje metalice sau ornamente, spălați-o manual pentru a preveni deteriorarea decorațiunilor. De asemenea, rețineți că porțelanul se poate ciobi dacă lovește accidental alte vase în timpul ciclului de spălat vase, așa că încărcați mașina de spălat vase cu mare grijă.
* Antichități și alte obiecte delicate – Articolele delicate, cum ar fi sticla suflată manual, antichitățile și figurinele fine, ar trebui să rămână departe de mașina de spălat vase. Dacă este neprețuit sau o moștenire de familie, spălați-l manual.
* Ceramica pictată manual – Dacă nu doriți ca opera de artă să se „scurgă” în timp, ar trebui să spălați manual aceste articole.
* Tacâmuri de culoare aurie – Spre deosebire articolele argintii, care (majoritatea dintre ele) pot merge în mașina de spălat vase, tacâmurile aurii se vor decolora în mașina de spălat vase.
* Capace de oale sub presiune – Nu spălați niciodată capacele oalelor sub presiune (inclusiv cele pentru aragazele sub presiune și cele pentru tipurile electrice, cum ar fi Instant Pot) în mașina de spălat vase, deoarece particulele mici de alimente sau detergentul pentru mașina de spălat vase se pot aduna sau încastra în regulator sau supapele de siguranță. În schimb, spălați oala sub presiune și garniturile manual în apă caldă cu săpun, clătindu-le și uscându-le bine.
* Alama, bronz sau cositor – Aceste metale se pot decolora atunci când sunt spălate în mașina de spălat vase. Spălați-le, în schimb, manual pentru a le menține frumusețea.
* Vase de gătit din aluminiu – Apa foarte fierbinte din mașinile de spălat vase poate păta suprafața aluminiului, iar detergentul aspru pentru mașina de spălat vase poate atenua finisajul. Chiar dacă nu vă pasă să deteriorați aspectul tăvilor de aluminiu de unică folosință pentru plăcinte, nu le puneți în mașina de spălat vase, deoarece pot marca articolele din apropiere pe măsură ce se mișcă în timpul ciclului de spălare.
* Lemn – Apa foarte fierbinte poate deforma sau crăpa lemnul și poate deteriora finisajul plăcilor de tăiat din lemn și a ustensilelor cu mânere din lemn. Acestea se spală numai manual.
* Multe tipuri de plastic – Cu excepția cazului în care sunt marcate „poate fi introdus în mașina de spălat vase”, nu puneți articole din plastic în mașina de spălat vase. Articolele etichetate „pozitiv” trebuie așezate numai pe raftul superior, în caz contrar, elementul de încălzire putând să le topească sau deformeze.
* Vase termoizolante, vase de băutură și căni de călătorie – Problema aici este că temperaturile ridicate din ciclul de spălat vase ar putea deteriora garnitura de vid. Cel mai bine este să le spălați manual.
* Vase din acril – Apa foarte fierbinte și produsele dure de spălat vase pot deteriora plăcile acrilice și alte vase, provocând crăpături și spălând tot ce este imprimat pe ele. Spălați manual astfel de articole pentru a le păstra aspectul nou.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.whirlpool.com/blog/kitchen/proper-way-to-load-a-dishwasher.html
https://www.cleaninginstitute.org/cleaning-tips/dishes/dishwasher-safety
https://www.today.com/food/21-things-you-should-never-put-dishwasher-t108971
https://www.bonappetit.com/story/loading-a-dishwasher
https://www.wikihow.com/Load-a-Dishwasher
https://www.marthastewart.com/8371983/how-to-load-a-dishwasher