Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

1) La Bucureşti a a vut loc forumul ‘Rebuilding Ukraine’, organizat de Camera de Comerţ Bilaterală România – Ucraina sub auspiciile Ambasadei Ucrainei în România. În cadrul forumului s-a semnat Memorandumul de Înţelegere între Camera de Comerţ Bilaterală România-Ucraina, Camera pentru Diplomaţia Dezvoltării Durabile cu Ucraina şi Agenţia de Dezvoltare Regională din Regiunea Odesa.

Ministerul Economiei are proiecte concrete prin care materii prime de bază pot fi livrate din România, pentru reconstrucţia Ucrainei, astfel încât ţara noastră are capacitatea să devină un hub de furnizare pentru Ucraina, împreună cu Republica Moldova, a afirmat ministrul Economiei, Florin Spătaru. Măsurile pe care le-am luat, revitalizare unor linii de transport, asigurarea transferului de marfă pe Dunăre sau în porturile-fluviu-maritime şi în portul Constanţa au reprezentat un ajutor esenţial pentru continuarea activităţii. Urmează ca ţările vecine şi prietene să aibă capacitatea să livreze materialele de bază pentru reconstrucţia Ucrainei, a menţionat Florin Spătaru.

Accesul cetăţenilor ucraineni pe piaţa muncii din România ar putea fi uşurat printr-o legislaţie temporară, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi. El a povestit cum românii din zona de nord a României, din care provine, i-au întâmpinat cu ospitalitate pe refugiaţii ucraineni.

România trebuie şi poate să devină un adevărat hub pentru fluxurile economice şi comerciale de care Ucraina are o nevoie stringentă, în condiţiile în care poziţia geografică a ţării noastre poate genera un echilibru necesar pentru statul vecin în diferite domenii, a afirmat Nasty Vlădoiu, preşedintele CCBRU. El a afirmat că România poate contribui în diferite domenii, precum infrastructura energetică, inclusiv repararea liniilor de transport şi distribuţie, restaurarea şi descentralizarea capacităţii de generare, dezvoltarea surselor regenerabile şi protecţia reţelei electrice.

Vlădoiu a făcut referire, printre altele, la locuinţe, inclusiv reparaţii uşoare şi reparaţii capitale pentru infrastructura critică, furnizarea de servicii de bază populaţiilor vulnerabile, inclusiv reînnoirea furnizării de servicii şi utilităţi, reparaţii şi reconstrucţii de infrastructură de transport, drumuri, căi ferate, poduri, porturi, repararea şi reconstrucţia şcolilor, a instituţiilor sanitare şi a infrastructurii sociale şi administrative.

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.