Panourile solare din UE au produs luna trecută mai multă electricitate decât toate centralele pe cărbune

Realizator: Cătălin Gomboș – Pentru prima dată în istorie, panourile solare din Uniunea Europeană au produs luna trecută mai multă electricitate decât toate centralele pe cărbune. Recordul înregistrat înainte de venirea verii, când producția de energie fotovoltaică este și mai mare, vine într-un context în care Europa a încercat să scape de dependența energetică de Rusia. După cum relatează Octavian Begu, tranziția spre energie verde nu este însă ușoară.
Reporter: Prețurile la electricitate au trecut în teritoriu negativ în unele zile însorită din mai, deoarece operatorii de rețea au avut probleme în a gestiona producția crescută de energie solară. Expansiunea acesteia, dar și riscurile asociate se observă cel mai bine în Țările de Jos. Aici, datorită politicii guvernului, sunt peste 100 de megawați de panouri solare la fiecare 100.000 de locuitori, o proporție de trei ori mai mare decât în China, liderul mondial detașat al capacității totale instalate. După ce Rusia a invadat Ucraina, în Uniunea Europeană s-a intensificat instalarea de panouri fotovoltaice, iar luna trecută producția acestora a ajuns la nivelul record de 27 de terawați/oră. Rețelele energetice naționale fac să eforturi pentru a menține sistemul în echilibru atunci când producția este prea mare. Fluctuațiile tot mai dese de prețuri și tarifele uneori negative, ar putea pune în pericol noile investiții în proiectele energetice verzi.
Realizator: Și în România s-a înregistrat o premieră la sfârșitul lunii trecute. Au apărut pentru prima dată pe piața autohtonă prețurile negative la energie. Acestea s-au consemnat în condițiile în care energia verde a atins producții ridicate. Mai mult, companiile din domeniu au fost nevoite să oprească producția duminică, 21 mai, întrucât ar fi plătit din propriile buzunare dacă livrau în continuare energie în rețeaua națională./rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 iunie)