Institutul „Nézőpont” – Majoritatea populaţiei din Ungaria se opune finanțării campaniilor electorale din străinătate

Potrivit a 61 la sută dintre cetăţenii ungari, partidele din Ungaria nu ar trebui să primească niciun sprijin financiar din străinătate pentru campaniile lor electorale, iar 60 la sută dintre ei consideră că în acest domeniu este nevoie de reglementări mai stricte decât cele actuale, rezultă din datele unui sondaj de opinie realizat recent de Institutul „Nézőpont” din Budapesta. Potrivit unui rezumat publicat luni pe site-ul instituţiei, chiar şi alegătorii de stânga se opun, într-un procent de 41 la sută, finanțării de orice natură a campaniilor electorale din străinătate, iar 49 la sută ar fi de acord cu înăsprirea prevederilor legale. Instituţia a amintit că la începutul acestui an a fost dat publicităţii un raport parțial, realizat de Centrul Național de Informare, care a relevat faptul că diferite organizaţii au primit din străinătate peste 4 miliarde de forinţi pentru susţinerea campaniei electorale ale partidelor de stânga. Péter Márki-Zay, fostul candidat comun al stângii la funcţia de premier, a spus în legătură cu fondurile primite de mișcarea sa că „a primit sprijinul ca ONG, nu ca partid, ceea ce nu este împotriva legii”. Potrivit autorităţilor ungare, evenimentele petrecute ridică în continuare suspiciunea de finanțare ilegală a campaniei electorale, se mai arată în documentul Institutului „Nézőpont”.
Potrivit sondajului, în această chestiune opinia publică este clară: majoritatea ungurilor (61 la sută) nu ar permite niciun sprijin financiar străin (fie occidental sau estic) în campania electorală a partidelor ungare și doar o treime dintre ei (33 la sută) sunt mai permisivi în această problemă. De asemenea, aproape patru cincimi dintre alegătorii FIDESZ (78 la sută) consideră inacceptabile toate tipurile de finanțare străină pentru campania electorală a partidelor. Potrivit instituţiei, divizarea alegătorilor de stânga este remarcabilă. Pentru mulți, „loialitatea faţă de partid a fost înlocuită de simțul moral”: patru din zece (41 la sută) sunt de acord că partidele ungare nu ar trebui să primească niciun sprijin financiar din străinătate pentru campaniile lor electorale. Pe de altă parte, fiecare al doilea alegător de stânga (52 la sută) a rămas destul de indulgent faţă de această problemă, apărându-și probabil partidul preferat, se arată în rezumat. Potrivit cercetării, 60% dintre unguri, 72% dintre alegătorii FIDESZ și 49% dintre cei de stânga sunt, de asemenea, de acord că „este necesară o legislație mai severă decât cea actuală în vederea stopării sprijinului străin al campaniilor electorale ale partidelor”.
Dat fiind faptul că legile electorale nu sunt de obicei modificate în anul anterior alegerilor, înăsprirea finanțării campaniei electorale promise anterior de partidele aflate la guvernare ar trebui să aibă loc înainte de alegerile pentru Parlamentul European și pentru cele locale din 2024, în timpul sesiunii de vară a Parlamentului.
Sondajul reprezentativ a fost realizat în perioada 30 mai – 1 iunie prin intervievarea telefonică a o mie de persoane./rganciu/denisse

(MTI – 5 iunie)