Autorităţile Republicii Moldova şi-ar dori ca cetăţenii ţării aflaţi la muncă în străinătate să revină pentru a se implica în eforturile de integrare europeană a ţării

Autorităţile Republicii Moldova şi-ar dori ca o parte din cetăţenii ţării aflaţi la muncă în străinătate să revină pentru a se implica în eforturile de integrare europeană a ţării, în condiţiile în care Chişinăul aşteaptă lansarea negocierilor de aderare a ţării la UE.

Acest mesaj a fost transmis de preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, în cursul întrevederilor pe care le-a avut cu reprezentanţi ai comunităţii de moldoveni din Italia. Elena Postelnicu are detalii.

Reporter: Președintele Parlamentului, Igor Grosu, le-a vorbit moldovenilor din Roma despre situația actuală din țară, dar și despre oportunitățile pe care le au dacă revin acasă.

Igor Grosu: Noi asta încercăm să facem, să le creăm condiții că ei să revină, nu doar în sate, să revină în administrația publică centrală; că vorbim de Guvern, că vorbim de Parlament. Iată, de curând, am anunțat vreo 600, cred, de poziții noi în ministere, în departamente care se vor ocupa de aproximarea legislației și procesul de negociere pe cele 33 de capitole. Bineînțeles că profilul acestor 600 sunt cam cei care cunosc o limbă străină, au lucrat sau au studiat peste hotare, au mai multe conexiuni cu mediul european și ne-am dori, dacă nu permanent, cel puțin pentru o anumită perioadă, să revină acasă și să ne ajute în procesul de aderare.

Reporter: Igor Grosu se va întâlni astăzi, la Roma, cu președintele Senatului, Ignazio La Russa, și cu cel al Camerei Deputaților, Lorenzo Fontana./csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 6 iunie