Greva generală din educaţie intră în a treia săptămână

Greva generală din educaţie intră, astăzi, în a treia săptămână. Deşi au salariile mărite din această lună, sindicatele sunt nemulţumite că principala lor revendicare privind salariul debutantului nu este garantată de guvern.

Executivul consideră, însă, că a îndeplinit toate solicitările greviştilor şi a încheiat orice negociere. Între timp, incertitudinea se accentuează pentru elevii din anii terminali care trebuie să susţină examenele naţionale. Cătălina Creţu relatează.

Reporter: Conform actualului calendar, Bacalaureatul ar trebui să înceapă lunea viitoare, iar Evaluarea Națională peste încă o săptămână. Perioada de încheiere a mediilor la anii terminali și cea de înscriere la bacalaureat au fost deja prelungite până vineri.

În acest context, ministrul educației, Ligia Deca, a rugat cadrele didactice să revină la catedră și le-a explicat că după aplicarea măririi salariale oferite de Guvern, de la 1 iunie, 1.000 de lei pentru profesori și 400 de lei pentru personalul nedidactic, salariul mediu din educație ajunge la 8.500 de lei brut. Vor fi apoi trei etape de creștere, astfel încât se va ajunge ca salariile de bază din educație să pornească de la cel mediu pe economie.

Sindicatele nu acceptă această eșalonare și cer în continuare ca majorările să fie aplicate în totalitate din această lună. În plus, îi cer Guvernului să garanteze printr-un act normativ salariul profesorului debutant. În lipsa unui compromis, continuarea grevei riscă să amâne examenele naționale și să prelungească anul școlar./geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 6 iunie