Alegerile pentru funcţia de primar al oraşului Moscova sunt programate pentru 10 septembrie

Duma orășenească Moscova a aprobat un proiect de ordonanţă privind organizarea alegerilor pentru funcţia de primar al oraşului Moscova în ziua votului unic din Rusia – 10 septembrie 2023.

Potrivit RBC, 33 de deputați ai Dumei au votat pentru, unul a votat împotrivă. Niciunul dintre deputații prezenți la ședință nu s-a abținut de la vot.
‘Adoptarea și publicarea acestei ordonanţe vor da startul oficial campaniei electorale pentru funcţia de primar al oraşului Moscova în 2023’, a declarat Aleksei Şapoşnikov, președintele Dumei orășeneşti Moscova (citat de Interfax).

Serghei Sobianin este primarul Moscovei din iunie 2013 şi până în momentul de faţă. Printr-un decret al președintelui Federației Ruse, a fost numit iniţial primar interimar al orașului, iar, în septembrie 2013, a fost declarat câștigătorul alegerilor la funcţia de primar al oraşului Moscova. Atunci, rivalul lui Sobanin în cursa pentru funcţia de primar al oraşului Moscova a fost Aleksei Navalnîi.

Sobianin, după cum a anunțat Comisia Electorală a orașului Moscova, a câștigat cu 51,37% din voturi, în primul tur, iar Navalnîi – cu 27,24%. Asociații lui Navalnîi au pus la îndoială rezultatele alegerilor, subliniind faptul că o numărătoare independentă a voturilor a arătat că ar fi trebuit să existe un al doilea tur de scrutin al acestor alegeri.

În 2018, Sobianin a câștigat din nou alegerile pentru funcţia de primar al oraşului Moscova cu un rezultat oficial de 70,17% din voturi. Locul doi a fost ocupat de candidatul Partidului Comunist Vadim Kumin, cu 11,38%. La aceste alegeri nu au fost înscrişi în cursa electorală candidați ai opoziției./vdraguta/lalexandrescu

www.interfax.ru – 7 iunie