Comisia Europeană a recomandat ţărilor membre ale UE să elimine ajutorul pentru energie de la 1 ianuarie 2024

Comisia Europeană a recomandat, în această primăvară, ţărilor membre ale Uniunii să elimine ajutorul pentru energie de la 1 ianuarie 2024, pentru că vârful crizei a trecut, iar preţurile revin la normal.

Presa de la noi susţine că facturile românilor la gaze şi electricitate vor creşte foarte mult, dar analiştii spun că populaţia nu trebuie să se panicheze pentru că unele preţuri la energie sunt chiar mai mici decât plafoanele din România.

Reporter: Bogdan Isopescu – Recomandarea era făcută în condițiile în care Comisia cerea statelor membre să revină la politicile de bună guvernanță o dată cu 2024 pentru a recupera dezechilibrele bugetare permise în perioada pandemiei și a crizei din energie.

Zilele acestea, cu întârziere față de anunțul Comisiei, în presa din România apăreau titluri conform cărora eliminarea plafoanelor pentru energie va sărăci bugetele populației, însă, la o analiză simplă, vedem că, spre exemplu, prețul gazului ar fi mai mic.

Dumitru Chisăliţă, președintele Asociației ”Energie inteligentă”: O potențială eliminare a subvenției pentru gaze, probabil că va aduce un preț undeva cu vreo 5% mai mic decât există în momentul de față, ținând seama de evoluțiile sau potențialele evoluții pentru următorul an gazier.

Reporter: Aceeași analiză arată că, dacă am elimina plafonul la electricitate, consumatorii industriali și casnicii care depășesc 255 kW lunar ar avea un preț mai mic cu 7%’, cei cu un consum sub 255 ar avea însă o scumpire de 50%, însă gazul reprezintă 90% din factura unei familii, în timp ce electricul până în zece procente. Trăgând linie, totalul facturilor ar fi mai mic./csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 7 iunie