Distrugerea hidrocentralei din Kahovka, un instrument al războiului declanşat de Rusia (Hanna Maliar)

Ministrul adjunct al apărării de la Kiev, Hanna Maliar, a declarat, miercuri, că aruncarea în aer a Centralei Hidroelectrice Kahovka (regiunea Herson) este încă un instrument al războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

Potrivit oficialului, distrugerea hidrocentralei a fost planificată din timp de către ruşi, care așteptau momentul „cel mai oportun” pentru a comite o catastrofă. „Într-adevăr, momentul (aruncării în aer a hidrocentralei – n.r.) nu a fost ales întâmplător. Pe de o parte, s-au pregătit pentru asta de mult timp, fiindcă există toate semnele că nu a fost o decizie spontană. Pe de altă parte, așteptau momentul oportun” – a remarcat Maliar. Oficialul a menționat că distrugerea hidrocentralei nu este altceva decât o componentă a războiului Federației Ruse. „Adică oricum ar trebui analizat în sens militar. Pentru că este unul dintre instrumentele războiului. Aşa văd ei acest lucru, într-un mod atât de sălbatic” – a adăugat ministrul adjunct al apărării de la Kiev.

Comentând motivele pentru ocupanții ruşi au decis să explodeze hidrocentrala de la Nova Kahovka, Hanna Maliar a sugerat că, cel mai probabil, „invadatorii vor să împiedice Forțele Armate ale Ucrainei să facă ceea ce plănuiesc”. „Dar, deocamdată, vedem că situația este tocmai inversă. Iar rușii au făcut de fapt mai mult rău propriilor forțe armate, zonelor lor fortificate şi pozițiile lor militare. În principiu, cel mai mult a suferit teritoriul aflat acum sub controlul agresorului” – a declarat Maliar./sdan/csimion

Agenția de presă RBC – 7 iunie