Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din educație prin noua lege a salarizării

Guvernul va adopta în ședința de astăzi un memorandum privind majorările salariale acordate personalului din educație prin noua lege a salarizării. Este o modalitate prin care Guvernul garantează că acest domeniu va fi prioritar în viitoarea grilă de salarizare. Decizia a fost luată în urma discuției cu sindicatele din învățământ. Relatează Petruța Obrejan.
Reporter: Salariul de bază al profesorului debutant sau asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie în viitoarea lege a salarizării, spunea premierul Nicolae Ciucă, adăugând că memorandumul ce va fi adoptat în ședința de astăzi include acest principiu.
Tot în memorandum se stabilește și dreptul angajaților din educație la o indemnizație de concediu calculată în funcție de numărul zilelor de concediu înmulțite cu media zilnică a salariului de bază, dar și a sporurilor de care beneficiază. Indemnizația ce va fi plătită pe perioada concediului de odihnă ar urma să fie menționată și în contractul colectiv de muncă. Potrivit premierului, memorandumul, după adoptare, va fi publicat în Monitorul Oficial, iar garanțiile incluse în acest document au fost deja asumate la nivelul coaliției de guvernare.
Realizator: Între timp, profesorii continuă greva și protestează și astăzi în țară, nemulțumiți de oferta făcută de Guvern pentru rezolvarea revendicărilor. Mai multe detalii despre situația din învățământ veți putea afla și de la ministrul muncii, Marius Budăi, invitatul „Apelului matinal” de la Radio România Actualități./atataru