Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Coridorul feroviar Nord-Sud al Republicii Moldova, cu o lungime de 400 de kilometri, va fi reabilitat până în anul 2024. În lucrări vor fi investiţi 71 de milioane de euro. Un memorandum în acest sens a fost semnat de „Calea Ferată din Moldova” (CFM) și întreprinderea „Ukrzaliznytsia” din Ucraina, transmite MOLDPRES.

Este vorba de Coridorul Feroviar Nord – Sud: Vălcineț – Ocnița – Bălți – Ungheni – Călărași – Căinari. Ca rezultat al implementării proiectului, viteza și capacitatea trenurilor va creşte și va fi facilitat transportul de mărfuri din Ucraina către UE. Lucrările vor fi realizate cu sprijinul financiar al partenerilor externi, între care Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Comisia Europeană.

Proiectul de reabilitare a tronsonului de cale ferată a fost elaborat de specialiştii feroviari moldoveni în cadrul inițiativei „Solidarity Lanes” care este susținut de Comisia Europeană și prevede dezvoltarea rutelor logistice alternative, precum și stimularea dezvoltării economice a Republicii Moldova. Proiectul va contribui la securitatea alimentară, facilitând accesul mărfurilor ucrainene la cel mai mare port din Marea Neagră, portul românesc Constanța, precum și la alte porturi din România, Moldova și Ucraina (Galați, Reni, Ismail și Giurgiulești). Acestea au o capacitate de operare cumulată care poate absorbi o parte semnificativă a nevoilor de export ale Ucrainei.

2) Organizaţia Salvaţi Copiii România lucrează direct în comunităţile vulnerabile, prin programe socio-educaţionale complexe. În ceea ce priveşte discriminarea şi contextele discriminării, dintre categoriile expuse riscului de discriminare (coleg rom, coleg cu dizabilitate fizică, copil cu probleme de sănătate mintală, copil cu HIV, copil din sistemul de protecţie, copil refugiat) cel mai ridicat nivel de toleranţă se manifestă faţă de copiii refugiaţi, potrivit celei mai recente anchete Salvaţi Copiii, din 2023.

Astfel, 60,7% dintre respondenţi sunt de acord să aibă un coleg de bancă refugiat, 34,2% sunt indiferenţi şi doar 3,5% se opun. 66,5% sunt de acord să aibă coleg de clasă un copil refugiat, 28,4% sunt indiferenţi şi doar 3,1 % se opun. La întrebarea „Cum se poartă colegii din clasa voastră cu copiii care fac parte din următoarele categorii?”, 21,2% dintre respondenţi spun că, faţă de copiii refugiaţi, colegii de clasă se poartă la fel ca şi cu restul colegilor, 5,2% că mai bine decât cu restul colegilor, iar 4,1% că mai rău decât cu restul colegilor. La întrebarea „Cum se poartă profesorii de la clasa voastră cu copiii care fac parte din următoarele categorii?”, 30,4% dintre respondenţi spun că, faţă de copiii refugiaţi, profesorii se poartă la fel ca şi cu restul colegilor, 4,1% că mai bine decât cu restul colegilor, iar 1,3% că mai rău decât cu restul colegilor.

 

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.