2023. június 9

A cernavodai atomerőmű 3-as és 4-es reaktorai Románia energiaszükségletének több mint egyharmadát fedezik majd

A cernavodai atomerőmű 3-as és 4-es reaktorainak megépitésével Románia 2030-2031 közötti időszakra becsült energiaszükségletének több mint egyharmada fedezhető, nyilatkozta Nicolae Ciucă miniszterelnök e projekt megvalósitását támogató megállapodás aláirásakor, amelyre pénteken a Victoria Palotában került sor. A miniszterelnök szerint a cernavodai atomerőmű termelési kapacitásának bővitése során több mint húsz ezer munkahely tartható meg. „Európa és az egész világ arra törekszik, hogy megfizethető és környezetbarát feltételek mellett biztosítsa a szükséges energiát az állampolgárok és a gazdaságok számára. Ez alól Románia sem kivétel. Az utóbbi években fontos lépéseket tettünk a román fogyasztók védelmezése érdekében”, fűzte hozzá Nicolae Ciucă. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.09)

Kevesebb, mint hat perc alatt kimerült a dél-keleti régió megyéinek elkülönitett keret

Kevesebb, mint hat perc alatt kimerült a Zöld ház program keretében a dél-keleti régió megyéinek nyújtott több mint kétszáz millió lejes támogatás. Azok, akiknek pénteken sikerült feliratkozniuk az áramfejlesztő napelemek felszerelésére állami támogatást nyújtó programba, húsz ezer lejben részesülnek. Az iratkozások a jővő héten megkezdődnek a Dél-Munténia régióban is, mig június 19-22 között a dél-nyugati és a nyugati régiókban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.09)

A román külügyminisztérium arra kérte Oroszországot, hogy csökkentse bukaresti diplomáciai képviselete személyzetének számát

A román külügyminisztérium arra kérte Oroszországot, hogy csökkentse bukaresti diplomáciai képviselete szeméyzetének számát országunk moszkvai diplomáciai és műszaki-adminisztratív képviseletéhez közeli szintre. Az orosz nagykövetet tájékoztatták, hogy legkésőbb 30 napon belül a diplomaták állásait 21-el csökkentsék, mig a műszaki-adminisztratív személyzetet 30 fővel. Ellenkező esetben a megbízóleveleket visszavonják. Az intézkedést a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961. évi bécsi egyezmény előírásainak megfelelően fogadták el, és a kétoldalú kapcsolatok jelenlegi szintjét tükrözi, amelyet Románia drasztikusan leszorított azután, hogy az Orosz Föderáció megtámadta Ukrajnát,  hangsúlyozta a külügyminisztérium. Oroszország bejelentette, hogy reagálni fog erre a döntésre.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.09)

Románia és Lengyelország segitséget nyújtott Ukrajnának energiarendszerének helyreállitásában

Románia és Lengyelország sürgősségi segítséget nyújtott Ukrajnának energiarendszerének kiegyensúlyozása érdekében, azt követően, hogy az orosz bombázások megrongálták a gáztermelő létesítményeket és az villanyvezetékeket. Az Ukrenergo nemzeti cég szerint 1200 megawattóra támogatásról volt szó. Ukrán szakértők továbbra is erőfeszitéseket tesznek a helyzet stabilizálásáért, miután Kijevben, Odesszában és Csernyivciben áramszünetet jelentettek, a Dnyipropetrovszk régióban pedig megzavarta a vonatközlekedést az áramkiesés.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.09)

A bíróság jóváhagyta az Euroins elleni csődeljárást

Elrendelte a csődeljárás megindítását az Euroins biztosítótársaság ellen a bukaresti törvényszék, megerősítve a Pénzügyi Felügyelet erre vonatkozó kérelmét. A hatóság közleménye szerint az Euroins által kibocsátott kötvények szeptember 8-ig érvényesek. Kivételt képeznek a garanciakötvények, amelyeknek az érvényességi ideje novemberben jár le.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.09)

A földgáztárolók telitettsége jelenleg több mint 60 százalékos

A földgáztárolók telítettsége jelenleg több mint 60 százalékos és szeptemberre ez az arány elérheti a 100 százalékot, közölte Virgil Popescu energiaügyi miniszter, hozzáfűzve: Románia 2026 végére gázexportőr lesz. A miniszter ugyanakkor csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a földgáz árának csökkenése ellenére a marosvásárhelyi Azomureş vegyipari üzem csak részlegesen indította újra a termelést. Virgil Popescu szerint a Romgaz és a Petrom is felajánlott olcsó gázt az Azomureşnek, de a vállalat jobbnak látta, hogy a termelés helyett importált műtrágyával kereskedjen.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.09)

Rozália Gănciulescu – RADOR