În China, un milionar în vârstă de 56 de ani susţine Bacalaureatul pentru a 27-a oară

Liang Shi a promovat miercuri echivalentul Bacalaureatului în China pentru … a 27-a oară! Acest milionar de 56 de ani nu a suportat niciodată ideea de a nu-și fi validat „gaokao”, examenul de admitere în instituțiile de învățământ superior. Bărbatul care a făcut avere creându-și propria companie de materiale de construcții a visat întotdeauna să se alăture prestigioasei universități din Sichuan, provincia de sud-vest a țării, unde locuiește.
În ultimele patru decenii, antreprenorul și-a încercat norocul de 26 de ori, dar de fiecare dată nota lui a fost insuficientă pentru a-i deschide porțile universității pe care şi-o dorea. Presa locală a fcut din el o celebritate. „Ei îmi spun ‘ireductibilul gaokao; „, spune Liang Shi plin de mândrie. Când a susținut pentru prima dată examenul, în 1983, avea doar 16 ani. Apoi, timp de aproape zece ani, l-a reluat pentru a-și îmbunătăți nota, înainte de a arunca prosopul în 1992.
La acea vreme, autoritățile le limitau accesul la gaokao elevilor de liceu sau studenților cu vârsta sub 25 de ani. De îndată ce această limită a fost ridicată în 2001, Liang Shi a crezut că are o nouă oportunitate. De atunci a susținut examenul de 16 ori, în fiecare an, din 2010. Nici perioada pandemiei de Covid-19, marcată de restricții stricte de sănătate care au complicat susținerea examenelor, nu l-a descurajat.
Anul acesta, pentru a fi competitiv printre cei 13 milioane de candidați, Liang Shi spune că a dus o „viață de călugăr” timp de câteva luni. Trezindu-se în fiecare zi în zori, se cufunda în manuale douăsprezece ore pe zi. „Este neplăcut să văd că nu am reușit să merg la universitate”, a mărturisit pentru AFP. Pentru că „mi-am dorit foarte mult să merg acolo și să devin un intelectual”.
În țara asiatică, gaokao este o adevărată piatră de încercare a vieţii, mai ales pentru cei mai modeşti. Doar elevii care obțin un punctaj foarte mare pot accesa cele mai bune universități, într-o țară în care concurența este acerbă în educație, locurile sunt limitate și presiunea familiei este puternică. Iar o diplomă de la o universitate recunoscută este sinonimă cu statutul social și asigurarea virtuală de a fi recrutat de o companie bună. (www.20minutes.fr – 8 iunie)/rcostea