O nouă rundă de negocieri la guvern cu liderii sindicali din învăţământ

Realizator: Laurenţiu Văduva – Greva generală din învăţământ este în centrul atenţiei. Angajaţi din sistem participă la această oră la un amplu miting în Piaţa Victoriei din Bucureşti şi vor pleca apoi spre statuia Leu din zona Palatului Cotroceni. Oamenii sunt nemulţumiţi de deciziile luate până acum de executiv în ceea ce-i priveşte şi spun că nu vor renunţa la greva generală, până ce nu le vor fi satisfăcute toate solicitările legate de salarizare şi finanţarea educaţiei cu 6% din PIB. De la această oră, reprezentanţii federaţiilor sindicale din învăţământul preuniversitar sunt chemate la o nouă rundă de negocieri la guvern. Marius Nistor, liderul FS „Spiru Haret”, înaintea discuţiilor:
Marius Nistor: Am primit o invitaţie, nu ştiu dacă va fi cu premierul. Dacă va fi domnia sa, noi vom transmite foarte clar mesajul exprimat de sutele de mii de colegi din întreaga ţară. Nu au nevoie de promisiuni. Nu au nevoie de angajamente. Nu au nevoie de declaraţii politice. Au nevoie de fapte şi asta înseamnă act normativ prin care să se pună în aplicare grila de salarizare negociată cu Ministerul Educaţiei, la cererea primului ministru. Acum, nu mai târziu. Noi trebuie să câştigăm în interesul colegilor noştri. S-au săturat să fie umiliţi, s-au săturat să fie jigniţi, s-au săturat să fie ignoraţi de atâta amar de vreme. A sosit şi vremea sistemului de învăţământ pentru o finanţare mai bună şi pentru o motivare a celor care şi-au ales această carieră.
Realizator: Cu puţin timp în urmă s-a anunţat oficial că la discuţiile cu sindicatele din învăţământ va participa şi premierul Nicolae Ciucă./lcoman/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 iunie)