S-a încheiat cea de a doua ediție a CellEAST Festival

A doua ediție a CellEAST Festival s-a desfășurat în perioada 26 mai – 4 iunie 2023 cu 12 concerte și recitaluri care au avut loc în săli din București, precum: Sala Radio, Ateneul Român, Biserica Italiană, Cărturești Carusel, Art Mark, Control Club, AFI Cotroceni, iar în Timișoara la Centrul Reformat Noul Mileniu și Facultatea de Muzică și Teatru.

Violonceliștii de renume mondial din Europa și America, cu o bogată experiență solistică și pedagogică, au umplut sălile de concerte! O premieră să-i avem pe toți la un loc: Valentin Răduțiu, Mihai Marica, Bruno Cocset, Mihail Jojatu, László Fenyő, Denis Severin, Adrian Mantu, Marin Cazacu, Răzvan Suma, Ștefan Cazacu, Ella Bokor, Mircea Marian, Ani Marie Paladi, Teodora Atanasova, Attila Pasztor și Octavian Lup; invitații speciali – pianista Tatiana Korsunskaya, violoncelistul Nick Photinos, violonista Maria Marica, artistul vizual Mihai Cucu și artistul multisenzorial Mario Josim.

În paralele cu programul de concerte, 55 de cursanți violonceliști, din 7 țări (România, Bulgaria, Serbia, Vietnam, Polonia, Macedonia și America), au beneficiat de lecții individuale, 4 diverse seminare și repetiții cu ansamblul de violoncele CelloVerse – MiniCellos care s-au desfășurat la Uiversitatea Națională de Muzică din București.

CellEAST Festival – brand de success international, alături de proiectul Ansamblului PlaCello, ambele inițiate de Asociația Culturală PlaCello, s-au bucurat de vizibilitate și de un imens interes din partea publicului. De asemenea, proiectul CelloVerse, inițiat tot de Asociația Culturală PlaCello, a avut un succes fantastic, fiind susținut de Administrația Fondului Cultural Național.

Iată cum a decurs calendarul activităților concertistice și pedagogice a CellEAST Festival!

În data de 26 mai 2023, violoncelistul Nick Photinos a susținut un seminar despre muzica electronică pe violoncel, un subiect care a stârnit curiozitatea cursanților. Dl. Photinos a prezentat diverse efecte sonore și programe pe care le utilizează în concertele sale pe repertorii diferite, de altfel foarte similare cu cele folosite de un DJ pentru muzica de club.

Nick Photinos – Seminar despre muzica electonică la U.N.M.B.

Violoncelistul Denis Severin și pianista Tatiana Korsunskaya au susținut în data de 27 mai 2023 un concert la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara, concert pe care l-au repetat în data de 29 mai 2023 la Sala Radio din București. A fost un eveniment de excepție, iar cei din sala au avut ocazia să cunoască o abordare diferită a sonatelor pentru violoncel și pian de Ludwig van Beethoven, Claude Debussy și Frédéric Chopin.

Denis Severin și Tatiana Korsunskaya. Sala Radio.

Cele două evenimente capsulă cu rol de promovare a CellEAST Festival 2023, au avut loc la Cărturești Carusel în data de 27 mai și la ArtMark în data de 28 mai, unde vizitatorii au ascultat recitalul Ansamblului PlaCello și au aflat despre concertele și activitățile educaționale CelloVerse și MiniCellos din cadrul UNMB. Evenimentul a fost organizat de Vestra Industry, sponsorul principal al CellEAST Festival.

Ansamblul PlaCello – Ella Bokor și Mircea Marian, Cărturești Carusel. Vestra.

Ansamblul PlaCello – Răzvan Suma, Ella Bokor, Mircea Marian, Ștefan Cazacu. ArtMark. Vestra.

În data de 29 mai 2023, a avut loc concertul multisenzorial CelloVision. Acest eveniment a transformat Control Club într-o adevărată sală de concert, unde publicul numeros a fost impresionat de prestația celor trei artiști: Adrian Mantu – violoncelist, Mihai Cucu – artist vizual și Mario Josim – artist multisenzorial. A fost un spectacol adevărat, cu muzică live, proiecții video și o provocare olfactivă datorată parfumurilor care se schimbau în timpul concertului. Un eveniment în premieră în România!

Adrian Mantu, Mihai Cucu, Mario Josim – CelloVision Project. Control Club

La cele două concerte din cadrul stagiunii Filarmonicii George Enescu, care au avut loc la Ateneul Român în zilele de 31 mai și 1 iunie 2023, i-am avut în rol principal pe violonceliștii Valentin Răduțiu, Laszlo Fenyo și Mihai Marica. Cei trei soliști au impresioant prin sensibilitate și virtuozitate, de fapt, o interpretare deosebită a concertelor de violoncel de Joseph Haydn, Pyotr Ilyich Tchaikovsky și Johannes Brahms.

Dublul concert pentru vioară și violoncel a fost o premieră pentru Maria și Mihai Marica, cei doi frați au interpretat pentru prima data acest concert împreună.

Valentin Răduțiu – Filarmonica George Enescu. Ateneul Român

Laszlo Fenyo – Filarmonica George Enescu. Ateneul Român

Maria Marica și Mihai Marica – Filarmonica George Enescu. Ateneul Român

În data de 1 iunie 2023 violonceliștii: Răzvan Suma, Adrian Mantu, Ella Bokor; membrii MiniCellos – Ruxandra Țoța, Tiago Suma și Anton Palu; au susținut un concert deosebit de Ziua Copilului la AFI Cotroceni, unde alături de invitații care completează Ansamblul PlaCello – Ștefan Cazacu și Mircea Marian, au încântat părinții și au stârnit curiozitatea copiilor din public asupra violoncelului.

Ella Bokor & MiniCellos – Concert de Ziua Copilului. AFI Cotroceni

Răzvan Suma și Adrian Mantu – Concert de Ziua Copilului. AFI Cotroceni

Concertul CelloVerse, din data de 3 iunie 2023, a fost o premieră pentru unii dintre cursanții care au cântat pentru prima dată într-un ansamblu format din 27 de violonceliști.

Participanții activi din cadrul Masterclass-ului s-au prezentat excelent la repetiții și la concertul susținut în cadrul Universității Naționale de Muzică din București.

Orchestra de violoncele CelloVerse a fost coordonată de Mihail Jojatu, membru al Boston Symphony Orchestra și membru fondator al Boston Cello Quartet, care cu ocazia acestui eveniment a debutat în rol de dirijor!

Mihail Jojatu a susținut lecții de violoncel în cadrul CelloVerse și a prezentat un seminar despre pregătirea esențială de care au nevoie violonceliștii pentru a putea obține un post în orchestră. Cursanții au avut ocazia să descopere o abordare diferită asupra repertoriului simfonic și de operă.

Soma David, cursant în cadrul CelloVerse, a declarat: “M-am umplut de bucurie când am văzut proiectul CelloVerse & CellEAST Festival, un important eveniment violoncelistic şi cultural foarte apreciat de muzicieni şi public. Pentru mine a fost o plăcere să particip, atât pe plan profesional cât şi personal. A fost o săptămână pe care am petrecut-o productiv în compania unor mari violoncelişti de renume mondial.”

Mihail Jojatu – Concert la U.N.M.B.

Mihail Jojatu și Ansamblul de Violoncele CelloVerse. U.N.M.B.

MiniCellos – cei mai simpatici tineri violonceliști, au demonstrat la cursurile de violoncel și în concert cât de frumos este acest instrument și cel mai important mesaj al lor este: Violoncelul se poate studia din clasa I în toate școlile de muzică din România!

La Masterclass-ul MiniCellos au participat copii începători și avansați cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani.

“Cei mici au dovedit că prin prietenie și din dorința de a face performanță la violoncel pot realiza împreună lucruri deosebite. Pentru ei a fost o experiență care cu siguranță va rămâne o amintire frumoasă și care totodată îi stimulează pentru a progresa.” Declară Ella Bokor – Președinte al Asociației Culturale PlaCello.

Lecțiile de violoncel și repetițiile de muzică de cameră din cadrul MiniCellos au fost susținute de profesoarele: Ella Bokor – Fondatoarea proiectului MiniCellos, Ani Marie Paladi – Profesoară la clasa de violoncel în cadrul Școlii Gimnaziale de Arte Iosif Sava din București și Teodora Atanasova – Profesoară la clasa de violoncel în cadrul Școlii Naționale de Muzică Lyubomir Pipkov din Sofia, Bulgaria.

Violoncelista Ella Bokor – Fondatoarea proiectului MiniCellos. U.N.M.B.

MiniCellos în concertul CelloVerse. U.N.M.B

Iată ce spune Anton Palu – 11 ani, violoncelist în cadrul MiniCellos din 2020, despre experieța din acest an: “M-am bucurat să cânt împreună cu grupul MiniCellos de Ziua Copilului și la concertul final, să cunosc copii noi și să-i revăd pe prieteni, să merg la concerte, să-i iau interviu lui Bruno Cocset, să asist zilnic la seminare și alte lecții. Abia aștept următorul MiniCellos!”

Tot în ziua de 3 iunie 2023 a avut loc concertul susținut de specialistul în muzică veche și violoncel baroc – Bruno Cocset. Biserica Italiană a găzduit acest eveniment inedit la care publicul s-a bucurat de o interpretare unică a renumitului violoncelist.

Bruno Cocset – Concert la Biserica Italiană

Violoncelistul francez a predat lecții individuale concentrate pe repertoriul baroc, și a prezentat un seminar despre istoria violoncelului, la care au participat cursanți și profesori din cadrul CelloVerse, MiniCellos și U.N.M.B.

De asemena, Bruno Cocset a susținut în data de 30 mai 2023 un concert în Timișoara – Capitală Europeană a Culturii.

Bruno Cocset  – Seminar despre muzica veche la U.N.M.B.

În data de 2 mai 2023 l-am avut invitat pe violoncelistul Attila Pasztor, reprezentant al Thomastik-Infeld, care a susținut o prezentare despre brand-ul Thomastik, rezistența materialelor, calitatea și multitudinea de aliaje, complexitatea construcției coardelor și rezonanța lor în funcție de fiecare instrument. Totodată, a oferit consultanță studenților în legătură cu violoncele personale, oferindu-le gratuit corzi.

Attila Pasztor, Thomastik-Infeld. U.N.M.B.

Tot în data de 2 mai 2023 a avut loc un eveniment surpriză La Salumeria Bucharest, unde violonceliștii au susținut un concert în aer liber. A fost o atmosferă prietenoasă într-un loc în care toata lumea s-a simțit ca acasă!

CellEAST Festival 2023. La Salumeria.

Ultimul eveniment din cadrul proiectului festivalului – MAESTROS CONCERT – a avut loc la Ateneul Român în data de 4 iunie 2023.

Cei 15 renumiți violonceliști/profesori au interpretat un program divers, de la muzică Baroc la Rock, și au reușit să ridice în picioare publicul entuziasmat.

Ateneul Român – MAESTROS CONCERT

COORGANIZATORI: Asociația Culturală PlaCello, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, Filarmonica George Enescu și EchitArt.

Evenimentele educaționale CelloVerse și MiniCellos sunt CO-FINANȚATE de Administrația Fondului Cultural Național.

SPONSORI: Vestra, Elsaco, Cai de Vis, Haita Land, Habitus, Motif Hub, Rotary Club Pipera

PARTENERI PRINCIPALI: U.N.M.B., Radio România, Orchestrele și Corurile Radio, Filarmonica Banatul Timișoara.

PARTENERI: Hotel Berthelor, Control Club, IConArts, Thomastik-Infeld, Tarom, JovialCellos, U.C.M.R., S.I.M.N., Comites România, Biserica Italiană, Cărturești, ArtMark, Catalog Muzical.

PARTENERI MEDIA: Radio România Muzical, Radio România Cultural, RADOR, EnjoyTV România, TLCom.ro.

PARTENERI GASTRONOMICI: Pow Wow, La Salumeria București, Trattoria Adagio.

Site www.celleast.com

Facebook www.facebook.com/celleastfestival/

Instagram www.instagram.com/celleastfestival/

YouTube www.youtube.com/@celleastfestival