Context
Într-o zi de 4 august (1693), călugărul francez, Dom Pérignon, degusta spuma unei băuturi produse de el din vinul foarte acid de Champagne (o regiune din nordul Franţei). La degustare ar fi spus că acea băutură are gust de stele. A devenit extrem de cunoscută şi i-a purtat numele, în prezent fiind unul dintre simbolurile luxului.
De la vin la șampanie
Şampania, „vinul civilizaţiei”, după cum îl numea Talleyrand, este un renumit vin spumant obţinut exclusiv în regiunea căreia îi poartă numele, Champagne. Procedeul producerii acestui tip de vin prin metoda numită ”champenoise” este folosit, în prezent, în numeroase ţări viticole, dar denumirea de origine nu poate fi folosită în aceste cazuri.Meritul obţinerii şampaniei îi revine călugărului benedictin Dom Pierre Perignon (1638-1715), chelarul mânăstirii Hautvillers de lângă Reims.
Dom Pierre Perignon era un călugăr benedictin francez, născut într-o familie cu opt copii, în regiunea Champagne din Franța (unde, de altfel, familia sa și deținea câteva podgorii). După ce a urmat cursurile unui colegiu iezuit, acesta a ajuns la mănăstirea Hautvillers din Marne. Aici a lucrat în cramă și astfel el și-a adus contribuția nu doar asupra dimensiunii podgoriei deținute de abație (care s-a dublat care urmare a eforturilor sale), ci și a calității vinurilor spumante produse aici.
La vremea respectivă, refermentarea în sticlă, metoda prin care șampania căpăta strălucirea specifică, era considerată ca o problemă de către producătorii din regiune.
Pe la anul 1700, după mai multe experimente, Dom Perignon folosește struguri din soiul Pinot noir, pe care i-a supus unei metode de vinificare aparte.
A făcut vinul să refermenteze, pentru a doua oară, a adăugat zahăr şi fermenţi în sticle ermetic închise şi rezistente la presiune, lăsând un gol de aer suficient pentru ca procesele chimice să acţioneze la interior. A descoperit o metodă prin care cojile de struguri și sucul acestor fructe puteau fi păstrate separat în timpul presării, obținând astfel culoarea deschisă a șampaniei.
După ce a obţinut şampania, i-a chemat la el pe ceilalţi călugări, spunându-le „Veniţi repede, gust din stele!”. Tot Don Perignon este cel care a folosit pentru prima dată dopul de plută pentru închiderea sticlelor de băutură, element care ajută la conservarea buleleor de aer. De asemenea, călugărul benedictin a modificat forma sticlelor de șampanie, folosind materiale mai groase pentru a preveni exploziile favorizate de acumularea de dioxid de carbon din sticle în timpul transportului. Practic, forma și stilul clasic al sticlelor de șampanie așa cum le cunoaștem cu toții astăzi îi sunt datorate lui Don Perignon. Locul de depozitare, cât și perioada de culegere și procesare a strugurilor au fost alte preocupări importante ale călugărului Dom Perignon. În urma acestor procedee fiecare sticlă de șampanie Dom Perignon din zilele noastre are o aromă deosebită.
Chiar dacă multe mărci au apărut pe piață și vând consumatorilor vin spumant, șampania
adevărată provine numai din regiunea Champagne, din nord-estul Franței. Acolo pământul este acid și calcaros, ceea ce înseamă că vițele de vie trebuie să depună efoturi semnificative pentru a-și adânci rădăcinile. Pentru a produce loturi bune de sampanie, durează aproximativ doi-trei ani. Astfel, prețul fiecărei sticle de șampanie Dom Perignon este justificat.
Șampania Dom Perignon blanc sau rose are un gust intens, datorită influențelor climatice din anul de recoltă, care determină gradul de expresivitate al strugurilor din compoziție.
Ea oferă o primă senzație delicată, urmată de un gust mineral puțin sărat, specific Dom Perignon. Este un sortiment dedicat iubitorilor de vin spumant, care doresc să se bucure în totalitate de o aromă intensă.
O șampanie bună poate fi servită în orice moment. Temperatura ideală la care se poate servi este de 8 grade Celsius, maxim 10, când vine vorba despre o șampanie veche.
În prezent, şampania este produsă de mai multe case de vinuri, printre care se numără: Moet&Chandon, Mercier, Haidsieck, Pommery, Taittinger, Veuve Clicquot, Mumm, Gauthier şi Henri Goutorbe.
Autor: Alexandru Balaci
Bibliografie
Calendar Rador
https://www.britannica.com/place/Champagne-Ardenne
https://champagnegallery.com.au/pages/dom-perignon-the-man-and-the-myth







