Oamenii de știință au crescut primul rinichi, obținut din celule umane, în interiorul unui porc

Rinichi pe jumătate umani au fost crescuți în interiorul unui porc: experimentele anterioare au reușit să genereze țesut uman, cum ar fi sânge sau mușchi, dar aceasta este prima dată când un organ „umanizat” reușește să se dezvolte în cadrul unei alte specii.
Rezultatul, publicat în revista „Cell Stem Cell”, a fost posibil datorită embrionilor-himeră, care conțineau atât celule de porc, cât și celule umane, generați în laborator și apoi transferați animalelor, care au jucat rolul de mame surogat.
Studiul, condus de Academia Chineză de Știință, ar putea duce în viitorul îndepărtat la o tehnologie pentru transplantul de organe umane, dar între timp ar putea fi util pentru o mai bună înțelegere a dezvoltării organelor umane și pentru experimentarea medicamentelor.
„Este un pas important înainte, care deschide perspective interesante”, a declarat Gianluca Amadei, cercetător la Universitatea din Padova, pentru Agenția de presă ANSA. „Acesta este un prim test de fezabilitate, care în mod clar nu este perfect, dar faptul că a fost găsită o modalitate prin care celulele umane să supraviețuiască, reprezintă un succes. Ar fi interesant să înțelegem acum diferențele dintre aceste organe și cele umane și care sunt proprietățile și caracteristicile lor, atunci când dezvoltarea continuă”, a continuat Amadei.
Cercetătorii coordonați de Liangxue Lai, folosind tehnica CRISPR, foarfece moleculare care taie și lipesc ADN-ul, au modificat embrioni de porc formați dintr-o singură celulă, eliminând două gene responsabile de dezvoltarea rinichilor. Chiar și celulele embrionare umane, obținute din celule stem, au fost modificate, inserând gene care favorizează, în schimb, proliferarea și evită autodistrugerea. „Aceștia sunt doi pași importanți pentru că, altfel, celulele umane nu pot concura cu celulele porcine din interiorul unui embrion de porc”, a explicat cercetătorul italian.
În cele din urmă, embrionii-himeră au fost crescuți inițial în laborator, pentru a oferi condiții optime atât pentru celulele umane, cât și pentru cele de porc, care au nevoi diferite. Odată transferați la mamele surogat, embrionii au fost extrași după 25 sau 28 de zile, pentru a le evalua dezvoltarea. Datele obținute de la cinci embrioni-himeră au arătat rinichi corect dezvoltați, alcătuiți din 50%-60% celule umane, în timp ce restul embrionului era compus aproape în întregime din celule porcine. „Au găsit unele celule umane în partea care dă naștere sistemului nervos, dar niciuna în partea care formează sistemul reproducător”, a afirmat Amadei.
Potrivit autorilor studiului, următorul pas este acum să se permită rinichilor să se dezvolte în continuare și să încerce o abordare similară și cu alte organe, cum ar fi pancreasul și inima. Obiectivul pe termen lung este de a optimiza această tehnică pentru transplantul de organe umane, dar cercetătorii recunosc că aceasta este o muncă complexă, care ar putea dura mulți ani: creșterea unui organ umanizat complet funcțional la un porc, întocmai, ar necesita mai mulți pași suplimentari, deoarece organele sunt compuse din mai multe tipuri de celule și țesuturi. (www.ansa.it – 8 septembrie)/oavram/rcostea