Numărul cazurilor de COVID-19 a revenit pe creștere accentuată și în România, așa cum se întâmplă în multe alte țări

Numărul cazurilor de COVID-19 a revenit pe creștere accentuată și în România, așa cum se întâmplă în multe alte țări. Cifrele publicate de Ministerul Sănătății au indicat în această săptămână un plus de 50% față de intervalul anterior. Au fost circa 7.100 de cazuri noi, față de 4700 cu o săptămână înainte, iar zilele trecute ministrul Alexandru Rafila afirma că în prezent s-a ajuns la aproximativ 2.000 de diagnosticări pe zi. După cum transmite reporterul Adriana Turea, specialiștii spun că majoritatea cazurilor de infectare cu coronavirus sunt mai ales forme ușoare sau medii ale bolii, însă numărul tot mai mare de pacienți poate face situația mai dificilă în următoarea perioadă, astfel că reamintesc măsurile de protecție.

Doctorul Adrian Marinescu de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală: Cred că va fi și mai complicat de gestionat în momentul în care vom avea sezonul rece, probabil din octombrie. Presiunea va fi mai mare la nivelul camerelor de gardă, nu neapărat că pacienții se vor interna, dar vor fi multe prezentări și eu cred că rezolvarea va veni din faptul că toate spitalele vor trebui să vadă acești pacienți cu afecțiuni respiratorii acute, nu doar cele de infecțioase pentru că ele se vor colmata altfel. În spațiile închise, e bine să mă protejez, adică masca e clar că mă ajută, mai ales pentru persoanele care au factori de risc, mai ales pentru persoanele în vârstă, și nu vorbesc doar de SARS-CoV-2, pot face gripă formă severă, pot face o altă viroză, deci protecția se referă la tot ce înseamnă transmitere pe cale respiratorie. Deocamdată, eu cred că prudența e bună și aici sunt câteva lucruri de făcut: vaccinarea antigripală care trebuie să fie pe scară largă și făcută din octombrie, regulile de igienă, izolarea persoanei care are o simptomatologie acută, nu ne trimitem copilul la școală, nu mergem în colectivitate pentru că vom crea focare și, de asemenea, faptul că trebuie să am grijă inclusiv de oamenii din familie.

Realizator: Doctorul Marinescu a adăugat că este posibilă vaccinarea antigripală și anti-COVID-19 în același timp, fiecare vaccin în câte un braț./lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 septembrie