2023. szeptember 18.

Sorin Grindeanu: 2024 végéig újabb 200 km autópályát fognak átadni

Romániában e héttől kezdődően ezer kilométer autópályát használhatnak a gépjármű-vezetők. Ezt a számot az A3-as erdélyi autópálya Nagyfalu – Berettyószéplak szakaszának átadásával érik el. Az A0-as autópálya, a bukaresti körgyűrű első kilométereit szintén a jövő hónapban adják át. Nem ezek az egyetlen szakaszok, amelyeket ebben az időszakban nyitnak meg, és Sorin Grindeanu közlekedési miniszter nemrég azt ígérte, hogy 2024 végéig legalább 200 kilométer autópályát adnak át.

Sorin Grindeanu: „Azt mondtam, hogy a jövő év végéig legalább 200 kilométert fogunk megnyitni. Biztosíthatom Önöket, hogy 2024 végére ez meg fog történni, sőt, a Országos Útügyi Igazgatósággal (CNAIR) való heti találkozókon egészen biztos vagyok abban, hogy minden egyes helyszínen – a legtöbbet már megnéztem, és a következő időszakban is el fogok menni oda – haladást értünk el. Ezt a 200-as számot 2024 végére biztosan túllépjük”.

Sorin Grindeanu elmondta, hogy vannak optimista forgatókönyvek is, amelyek szerint 2025-ig 300 kilométer autópálya készülhet el, de ez külső tényezőktől, például az időjárási viszonyoktól függ. (Radio România Actualităţi)

Újabb állampapírokat bocsátanak ki

A román állampolgárok mától október 3-ig ismét hitelezhetik az államot a FIDELIS állampapírokon keresztül. A kamatlábak 6,25% és 7,1% az egyéves, illetve a hároméves lejes értékpapírok esetében. Az euró névértékű értékpapírok esetében 5,3, illetve 3,9 százalékos kamatot fizet az állam az ötéves és az egyéves lejáratra. A véradók számára külön lehetőség a lejben kibocsátott államkötvények megvásárlása. Őket a legmagasabb, 7,25%-os kamattal jutalmazzák az egyéves futamidőre. Számukra előnyös lesz az is, hogy a minimális jegyzési küszöböt 5000 lejről mindössze 500 lejre csökkentették. Aki a FIDELIS értékpapírokba fektet, annak nulla a jutalék, a nyereség pedig adómentes. (Radio România Actualităţi)

Két nap múlva megnyitja kapuit a bodzavásári Gaudeamus Románia Rádió Könyvvásár

A közszolgálati rádió Gaudeamus Karavánja folytatja országos turnéját, amelynek új állomása Bodzavásár (Buzău). Az ország leghallgatottabb rádiójának legolvasottabb könyvvására visszatér ide a Gaudeamus Románia Rádió Könyvvásár második kiadására, amelynek házigazdája az „I. C Brătianu” Múzeum (Nicolae Bălcescu körút 40. szám). A rendezvényt a Románia Rádió és a Buzău Megyei Tanács szervezi, és szeptember 20. és 24. között tart.

A látogatási idő az első négy napon 10.00 és 19.00 óra között, az utolsó napon 10.00 és 18.00 óra között tart; a belépés ingyenes.

*

A Gaudeamus Románia Rádió Könyvvásár bodzavásári kiadása a legújabb része annak az országos projektnek, amelyel a közszolgálati rádió médiaintézmény, az idén fennállásának 95. évfordulóját ünnepli. A Gaudeamus projekt fő célja az írott kultúra és az oktatás népszerűsítése az ország legfontosabb oktatási és kulturális központjaiban szervezett kiállítás jellegű rendezvények révén. Az országos projekt keretében eddig 138 alkalommal rendezték meg a Gaudeamus Románia Rádió Könyvvásárt, több mint 15.000 kiadói rendezvényt, több mint 3.000.000 látogatót és számtalan kapcsolódó projektet valósítottak meg kizárólag e két alapvető terület támogatása céljából. (Radio România Actualităţi)

Az egészségügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű parlamenti indítványt ma vitatják meg, és szerdán bocsátják szavazásra a képviselőházban

Az indítvány kezdeményezői, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldali Erő (Forţa Dreptei) nevű párt parlamenti képviselői bírálják Alexandru Rafila szakminisztert azért, ahogyan a az Országos Helyreállítási és Ellenálló-képességi Tervben (PNRR) keretében az egészségügyre vonatkozó előirányzott reformokat és beruházásokat kezelte, továbbá azt is hangsúlyozták, hogy a miniszter felelős többek között a Nemzeti Rákellenes Terv végrehajtásának késedelméért.

Adrian Wiener, az USR képviselője azt mondta: Romániában a rákos betegek ellátásának nincs sajátos ügymenete, nincs megelőzés, nincs korai felismerés, ehelyett gyógyszer- és citosztatikumválság van, az emberek morfiumot vásárolnak, a rákos betegek túlélési esélyei a legalacsonyabbak Romániában.

Válaszában Alexandru Rafila miniszter visszautasította a vádakat, és demagógnak nevezte az ellenzék vádaskodásait. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin