Dezbateri în Camera Deputaților asupra moțiunii simple împotriva ministrului sănătății, Alexandru Rafila

„Radiojurnal” – Realizator: Mihaela Enache – Dezbateri la această oră în Camera Deputaților asupra moțiunii simple inițiate de USR și Forța Dreptei împotriva ministrului sănătății, Alexandru Rafila. Votul nu va avea loc luni, ci în ședința de plen de marți. Relatează corespondentul RRA Iulia Gherman.
Reporter: Semnatarii moțiunii îl acuză între altele pe ministrul Alexandru Rafila de nerealizarea Planului național de combatere a cancerului, de adâncirea crizei medicamentelor esențiale și întârzierea investițiilor pentru spitale cu bani din PNRR.
Rareș Tudor Pop, deputat USR: Rafila trebuie să plece, pentru că de departe cel mai mare eșec al mandatului său este pierderea a peste 700 de milioane euro, bani gratis de la UE prin PNRR. Trebuie să plece pentru ca România să aibă șansa de a avea spitale noi, nu maghernițe. Alexandru Rafila trebuie să plece, și nu la New York, în Cuba sau la Geneva, în plimbări plătite de noi toți. Trebuie să plece acasă.
Reporter: Ministrul Alexandru Rafila a respins acuzațiile și a declarat că semnatarii moțiunii nu prezintă realitatea din sistemul de sănătate, ci minciuni în interes electoral.
Alexandru Rafila: Guvernul României nu renunță la nici unul dintre proiectele incluse inițial în PNRR. Construcția de unități spitalicești noi nu s-a blocat, contractele nu s-au reziliat și nici nu se vor rezilia. Toate spitalele aprobate pentru finanțare se vor construi, doar că o parte din ele din altă sursă de finanțare. Termenul pentru declararea obiectivelor de investiții aprobate pentru finanțare conform PNRR este finalul trimestrului trei 2023.
Reporter: La dezbaterile din Camera Deputaților, ministrul sănătății a fost susținut de PSD și PNL, în timp ce reprezentanții AUR au declarat că vor vota pentru adoptarea moțiunii alături de deputații USR și de la Forța Dreptei. UDMR nu a precizat modul în care va vota, dar i-a cerut ministrului mai multă transparență și deschidere în realizarea proiectelor./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 septembrie)