2023. szeptember 19.

Klaus Iohannis elnök részt vesz az ENSZ Közgyűlésén New Yorkban, amelyet az ismételt válságok, különösen Oroszország ukrajnai inváziója miatti globális megosztottság jellemez

Amint arról a közszolgálati rádió tudósítója, Oana Bâlă beszámolt, a klímaváltozás és az ukrajnai háború az ENSZ Közgyűlés ülésszakának fontosabb témái, annál is inkább, mivel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök először vesz részt a tanácskozáson az országban zajló konfliktus kezdete óta, és ma New Yorkban a világ jelen lévő vezetőihez fog szólni. Joe Biden amerikai elnök is beszédet mond az ENSZ Közgyűlés plenáris ülésén, és felszólít az éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló további intézkedésekre, valamint Ukrajna további támogatására, ameddig szükséges. A Fehér Ház vezetője a nemzetközi intézmények hatékonyabbá, befogadóbbá, átláthatóbbá és elszámoltathatóbbá tételéről is beszélni fog. Romániát Klaus Iohannis elnök képviseli a találkozón, aki ma a fenntartható fejlődési célok csúcstalálkozóján vesz részt. Az államfő beszédeiben megismétli majd, hogy hazánk határozottan támogatja a hatékony sokoldalúságot, a nemzetközi jog tiszteletben tartását és a szabályokon alapuló nemzetközi rendet. (Radio România Actualităţi)

Lakossági állampapírokat bocsát ki a Pénzügyminisztérium

Azok, akik szeretnék befektetni megtakarításaikat, a Tezaur államkötvények új részletét vehetik igénybe, amelyek egy évre 6,25%-os, három évre pedig 7,1%-os kamatot kínálnak.
Az internetes felületeken regisztrált magánszemélyek október 12-ig vásárolhatják meg ezeket az értékpapírokat online, de október 13-ig az államkincstár irodáiban, valamint a postahivatalokban is megvásárolhatók, a városi irodákban október 12-ig, a vidéki irodákban pedig október 11-ig.
Amint arról tegnap beszámoltunk, a Pénzügyminisztérium emellett elindította a FIDELIS állampapírprogram új kiadását, amely a tőzsdén is értékesíthető, és október 3-ig vásárolható meg. (Radio România Actualităţi)

Csak azok az állami alkalmazottak kaphatnak üdülési utalványokat, akiknek a fizetése nem éri el a bruttó 14.000 lejt

Egyebek mellett ez áll az ország hosszú távú pénzügyi stabilitását biztosító költségvetési intézkedésekről szóló tervezetben, amelyt ma tett közzé a Pénzügyminisztérium. A tervezet szerint ugyanakkor az üdülési utalványok értéke a jövő évtől 1400 lejről 1600 lejre emelkedik.
A szaktárca azt javasolja, hogy a költségvetési szektor alkalmazottai számára a veszélyes vagy káros körülményekért járó bérpótlékok összege legfeljebb 1500 lej legyen, az étkezési támogatást vagy étkezési utalványt pedig csak azok a költségvetési szektorban dolgozók kapják majd, akiknek a bérjövedelme nem éri el a bruttó 14 ezer lejt.
A kormánynak arra készül, hogy a fenti intézkedéseket is tartalmazó törvényt parlamenti felelősségvállalással fogadtassa el. (Radio România Actualităţi)

Utolsó hetébe lépett a George Enescu Nemzetközi Fesztivál

Tegnap este az Athenaeumban a Manchesteri Kamarazenekar koncertje volt, amelyen a „Román A-dúr rapszódia” is elhangzott. A szólisták között Alexandra Dariescu zongoraművész lépett színpadra, aki örömmel vállalta, hogy Enescu zenéjének nagykövete lehet.
A hét végéig a nagyközönség ingyenesen látogathatja a „George Enescu” Nemzetközi Fesztivál keretében megrendezésre kerülő komolyzenei koncertsorozatot.
Az Athenaeum melletti Fesztivál téren minden este neves romániai és moldovai zenekarok, valamint híres szólisták és hangszeres művészek lépnek fel. A Fesztivál téri rendezvénysorozat zárásaként pénteken a Románia Rádió Big Band ad koncertet Simona Strungaru vezényletével. Vasárnap a Királyi Camerata Zenekar utolsó fellépése lesz, a híres ütőhangszeres Zoli Toth közreműködésével. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin