Explozie la o magistrală de gaze în zona Călimănești. A fost declanșat planul roșu de intervenție

Patru oameni au murit, cinci sunt răniţi într-o explozie care a avut loc în timpul nopţii la o magistrală de gaz pe șantierul Autostrăzii Moldovei în judeţul Vrancea

Accident grav de muncă în timpul nopții pe șantierul Autostrăzii Moldovei, cu nouă victime, dintre care patru morți. A avut loc o explozie puternică, urmată de un incendiu violent la magistrala de gaze care traversează zona satului Călimănești din județul Vrancea, unde se efectuează lucrări și la un segment din autostrada A7. Flăcările au fost așa de mari, încât echipele de intervenție au reușit să găsească trupurile carbonizate ale celor patru angajați abia după stingerea incendiului, după aproximativ 3 ore, pentru că inițial se credea că sunt doar cinci răniți, iar din utilajele mari de șantier nu au mai rămas decât bucăți de tablă arsă. Nu se cunosc deocamdată cauzele accidentului. Anchetatorii fac la această oră cercetări. Corespondentul Radio România Actualități, Gabriel Sava, are cele mai noi informații. Este acum în direct. Gabriel, bună dimineața!
Reporter: Bună dimineața! În jurul orei 1:12 a avut loc explozia, urmată de incendiu, iar flăcările au fost atât de mari, încât s-au văzut de la zeci de kilometri distanță şi locuitori din Mărășești, Panciu sau Pufești au fost treziți din somn și au apelat numărul unic de urgență 112, neștiind inițial ce s-a întâmplat. De altfel, la circa 30 minute de la momentul când s-a produs tragedia, un mesaj RO-ALERT a fost transmis populației din cauza degajărilor mari de fum și pentru a-i ruga să evite zona.
Cinci victime au ajuns inițial la Spitalul din Adjud. Un bărbat în vârstă de 61 de ani, cu arsuri pe o suprafață de 65% din corp, a fost preluat de un echipaj de ambulanță cu medic și transportat la Aeroportul Bacău, unde a fost preluat de un elicopter SMURD pentru transport la Spitalul „Bagdasar-Arseni” din București. A doua victimă, tot un bărbat, în vârstă de 53 de ani, cu arsuri pe o suprafață de 40% din corp, a fost preluat și transportat tot cu elicopter SMURD către Spitalul Floreasca. Circulația în zona unde s-a produs tragedia a fost închisă mai bine de o oră pe DN 2-E 85, pentru a permite accesul facil echipajelor de intervenție, dar și pentru siguranța celor aflați în trafic la acea oră. Abia după stingerea incendiului pompierii au descoperit cele patru victime decedate, iar primele informații indică faptul că în timpul unei operațiuni de foraj și magistrala de gaze aparținând Transgaz a fost atinsă, moment în care a avut loc deflagrația. Planul roșu de intervenție a fost activat de la ora 1:30, timp de 2 ore.
Florin Olaru, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea: La fața locului s-au deplasat șase autospeciale de stingere cu apă și spumă, patru ambulanțe SMURD și o autospecială de transport personal și victime multiple din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al județului Vrancea și cinci ambulanțe ale Serviciului Județean de Ambulanță. În urma evenimentului au rezultat cinci victime rănite. Din nefericire, la fața locului au fost descoperite patru victime carbonizate.
Realizator: Mulțumesc Gabriel Sava.
*
Realizator: Nu este deocamdată clar ce a declanșat explozia, în condițiile în care conductele de gaze sunt trecute în studiile de fezabilitate ale lucrărilor la autostrăzi, dar se suspectează totuși ca unul dintre utilajele de pe șantier să fi lovit din neatenție magistrala, în condițiile în care lucrările continuă și în schimbul 3, noaptea. Reporterul Radio România Actualități specializat pe domeniul transporturilor, Alexandru Lancuzov, cu mai multe informații în direct. Alex, bună dimineața!
Reporter: Bun găsit! Explozia s-a produs pe șantierul secțiunii de autostradă Focșani-Bacău, care face parte din Autostrada Moldovei. Pe toate cele 10 loturi de autostradă dintre Buzău și Pașcani, pe 250 km lucrează cel mai puternic constructor din România, pe unele tronsoane inclusiv cu șantier pe timpul nopții. Înainte de intrarea în teren, Compania de Drumuri pune la dispoziția constructorilor un studiu de fezabilitate. Este documentația tehnică preliminară care arată toate rețelele de utilități: apă, electricitate și gaze. Ancheta va stabili dacă se făceau lucrări pentru relocarea acesteia sau au forat pentru pilonii unui pasaj. Autostrada dintre Buzău și. Bacău merge paralel cu DN 2-E85. Î această dimineață, pe principala legătură a Capitalei cu județele din Moldova, la Călimănești, în Vrancea, între Focșani și Bacău, circulația este deschisă, dar se desfășoară dirijat în zona exploziei.
Realizator: Mulțumesc Alexandru Lancuzov./RADOR RADIO ROMÂNIA//atataru

……………………………………………………………………………………………………………….

O puternică explozie a avut loc în această noapte la o magistrală de gaze în zona Călimănești. De la ora 01:30 a fost declanșat planul roșu de intervenție. Flacăra este vizibilă de la zeci de kilometri, iar la fața locului intervin mai multe echipaje cu autospeciale de stingere cu apă și spumă, secția de Pompieri Adjud, stația de Pompieri Panciu 2 și Detașamentul de Pompieri Focșani 1, ne-a informat corespondentul RRA Gabriel Sava./amirea/dstanesc

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 21 septembrie)