Interdicţia asupra importului de floarea-soarelui din Ucraina poate fi prelungită cu până la două luni (premierul Bulgariei)

Premierul Bulgariei, Nikolai Denkov, a declarat că interdicţia asupra importului de floarea-soarelui din Ucraina poate fi prelungită cu până la două luni. Într-o intervenţie la postul naţional de radio BNR, Denkov a explicat cum a decurs conversaţia cu omologul său ucrainean, Denis Şmihal. „În special în ceea ce priveşte cerealele şi floarea-soarelui, există reguli care permit până la două luni fără import, după care se trece la un regim de licenţă. În acest regim de licenţă, Ucraina va acorda licenţe de export în Bulgaria culturilor respective. În ceea ce priveşte alte produse, precum laptele, mierea şi altele, mecanismul permite ca Bulgaria şi Ucraina să discute pe bază bilaterală unde sunt probleme. Prim-ministrul Şmihal, cu care am avut poate trei-patru conversaţii, este de acord că în niciun caz nu trebuie creată o dificultate pentru piaţa noastră printr-un surplus de mărfuri ucrainene”.
Denkov a comentat acest subiect după ce a participat la discuţii cu fermierii, pe care le-a calificat drept foarte importante, deoarece aceştia şi-au prezentat revendicările, iar statul – posibilele soluţii. A fost semnat un memorandum între guvern şi agricultorii care protestau, iar premierul bulgar şi-a cerut scuze pentru declaraţia sa anterioară, în care a afirmat că „nu negociază cu teroriştii”./ddaniela/cvanatoru

(www.bnr.bg – 21 septembrie)