2023. november 20.

Ma kezdődik, gyorsított eljárással, az új nyugdíjtörvény képviselőházi vitája

Megfigyelők szerint a jogszabályt – csakúgy mint a Szenátusban – egyetlen nap alatt elfogadhatja a törvényhozó testület. Bár a kormány jövőre jelentős, akár több mint 50%-os nyugdíjemelést tervez a nyugdíjasok milliói számára, a finanszírozási forrásokkal kapcsolatban továbbra is kérdések merülnek fel. A miniszterelnök szerint a pénz azoktól származik majd, akik most nem fizetnek adót az államnak, de nem győzte meg az ellenzéket és egyes szakszervezeteket, akik attól tartanak, hogy a munkavállalóknak többet kell majd befizetniük a nyugdíjalapba – tájékoztatta a hallgatókat Cătălin Purcaru, a közszolgálati rádió riportere.

A nyugdíjak emelése prioritás a kormány számára, amely azt szeretné, ha az új törvényt ma fogadná el a parlament, hogy tartani tudja az Európai Bizottsággal az Országos helyreállítási és Ellenállóképesség-fejlesztési Terv (PNRR) újratárgyalására megállapított határidőt, beleértve a GDP 9,4%-ának megfelelő nyugdíjplafont. A tervezetet s Szenátus gyorsan elfogadta úgy, hogy valamennyi ellenzéki módosító indítványt elutasított. (Radio România Actualităţi)

Bírósághoz fordult az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI), mert úgy értékeli, hogy több polgármester és helyi tanácsos nem tudja igazolni vagyonosodását

Az Ilfov megyei Corbeanca község polgármestere, Anton Valeriu nem tudja igazolni több mint 3 millió lejes vagyonát, az integritás-ellenőrök pedig a bukaresti fellebbviteli bíróság elé vitték az ügyet. Egy másik, igazolatlan vagyonnal kapcsolatos eset a Máramaros megyei Rona de Sus község egyik alpolgármesterét érinti. Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség 770 ezer lejes indokolatlan különbséget állapított meg a polgármester-helyettes és családja által szerzett vagyon és a tisztségviselő jövedelme között. Ugyanez a helyzet egy Dâmbovița-Bucșani községbeli helyi tanácsos esetében is, aki nem tudja igazolni 215 ezer lej feletti vagyonát – számolt be az közszolgálati rádió riportere, Diana Surdu a Románia Rádió reggeli hírműsorában. (Radio România Actualităţi)

A minisztériumoknak mielőbb össze kell állítaniuk a 2024-re vonatkozó beruházási prioritások listáját

Erre azért van szükség, hogy a jövő évi költségvetési tervezet véglegesítése során figyelembe vehessék az igényeket. A büdzsé tervezetét a lehető leghamarabb meg kell küldeni a Parlamentnek, hogy a jövő hónapban elfogadhassák. A koalíció már megállapodott abban, hogy a beruházások mellett az oktatás és az egészségügy lesz a prioritás, bár valószínűleg még ezek a minisztériumok sem fognak annyi pénzt kapni, mint amennyire szükségük lenne – közölte a közrádió ma reggeli hírműsorában Petruța Obrejan riporter.

Riporter: A legutóbbi koalíciós ülésen a kormányforrások szerint a viták inkább arra vonatkoztak, hogy hova menjen a pénz. Így az új költségvetési tervezetben 55 milliárd lej jutna az oktatási minisztériumnak, ami a fele annak, amit a tárca kért. Az egészségügy 17,17 milliárd lejt kapna, plusz 62,2 milliárd lejt az Országos Egészségbiztosító Ház (CNAS), annak ellenére, hogy 96 milliárd lejt kértek. A kormány tehát egyrészt be akarja tartani a tanároknak tett ígéreteit a fizetésekkel kapcsolatban, másrészt pedig folytatni kívánja az egészségügybe való befektetést, új kórházak építésével és az országos egészségügyi programok támogatásához szükséges pénzeszközök biztosításával. A jövőbeni költségvetés legfőbb forrását a adócsalás elleni hatékonyabb fellépéstől várják a hatóságok. Marcel Ciolacu miniszterelnök szerint ennek a jelenségnek a felszámolásával a nyugdíjemelésekre, az oktatásra és az egészségügyre szükséges pénzeszközökhöz lehetne jutni. (Radio România Actualităţi)

A „Dácia – a rómaiság utolsó határa” című kiállítás ma nyílik meg Rómában, és április végéig várja a látogatókat

A kiállítás több száz, több mint ezer éves romániai régészeti leletet mutat be – mondta Románia olaszországi nagykövete, Gabriela Dancău, aki hozzátette, hogy a leletek 47 romániai, moldovai és olaszországi múzeumból érkeztek és erőteljes tanúbizonyságot adnak a római civilizációról. (Radio România Actualităţi)

RADOR – Ervin Székely