Context
Pe data de 23 decembrie 1929, în Yale, Oklahoma, Statele Unite ale Americii, s-a născut trompetistul Chet Baker, unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni de jazz din istoria acestui curent. Prin muzica sa, Baker a devenit imaginea campaniilor împotriva consumului de droguri. A trecut la cele veșnice pe data de 13 mai 1988, în orașul Amsterdam, Olanda.
Viața lui Baker
Chet Baker s-a născut în Oklahoma, în timpul perioadei interbelice și s-a mutat în California, la vârsta de 10 ani. Și-a cultivat pasiunea pentru muzică în band-urile formate în interiorul armatei Statelor Unite. Dintre toate instrumentele, Baker a fost atras de trompetă încă din școala generală. A cântat în armată, în calitate de soldat, între 1946-1948 și 1950-1952, iar la începutul anilor ’50 a luat contact cu trupele de jazz din California. În 1952 a devenit cunoscut ca membru al trupei lui Gerry Mulligan iar anul următor Baker a fost inclus în topul trompetiștilor realizat de revista Metronome. Din pricina numărului de concerte care erau în creștere, Baker a decis să formeze un cvartet și să plece în turneu. Chiar dacă s-a remarcat prin sunetul trompetei, Baker a înregistrat și părți vocale în câteva piese. Cea mai veche înregistrare a lui datează de la începutul anilor ’50, alături de Mel Tormé și June Christy. Piesa nu a fost lansată oficial, dar înregistrările au fost păstrate pentru a fi utilizate la alte piese. În 1954, Baker decide să înregistreze o nouă piesă „Let’s Get Lost”, o baladă romantică pe care a avut intenția să o lanseze anul următor. Această piesă a scos la iveală și dependența lui Baker pentru droguri, care nu a fost comentată în epocă, dat fiind faptul că în anii ’50 drogurile reprezentau o modă în Statele Unite iar fiecare artist utiliza substanțe sau chiar vindea mai departe.
Turneul pe care acesta l-a gândit încă din 1953 a început abia în 1955 și a durat un an. Chiar dacă Baker era un artist extrem de talentat, problemele sale cu consumul de heroină au început să-i afecteze performanțele. Spre sfârșitul anilor ’50, consumul de heroină a crecut foarte mult în Statele Unite, fiind vorba despre o modă inițiată de cântăreții de jazz. Pe lângă Baker, un alt exemplu a fost și Ray Charles.
Consumul de droguri i-au scăzut performanțele live iar popularitatea lui Baker a început să scadă pe toată perioada anilor ’60. Spre finalul anilor ’60, Baker a realizat că heroina a devenit o problemă și a luptat pentru a renunța la utilizarea acesteia. A devenit dependent de metadonă și a reușit să renunțe la heroină la începutul anului 1970. Între 1977-1988, popularitatea lui Baker a început să crească iar performanțele live au început să se îmbunătățească. Chiar dacă nu a mai consumat heroină, Baker nu a renunțat la alcool și halucinogene, care i-au îmbunătățit improvizația și i-au adus și mai mulți adepți.
Decesul lui Baker a venit ca un fulger în lumea muzicii, deoarece nimeni nu și-a închipuit că el va dispărea. Baker a declarat apropiaților că este „curat” și nu mai consuma droguri, în afară de alcool și tutun. În 1988, Baker era în orașul Amsterdam, ca parte din turneul lui în Vestul Europei. A fost cazat la Hotel Prins Hendrik și se afla în camera de hotel, în pauza dintre concerte. Acesta a fost găsit de dimineața, pe stradă, după ce căzuse de pe balconul hotelului. Conform expertizei poliției, Baker ar fi alunecat și căzut în gol pe stradă, unde a murit din pricina unei lovituri puternice la cap. În urma cercetărilor efectuate în apartamentul lui Baker, poliția a identificat heroină și cocaină iar în urma expertizei medicale, Baker avea în sânge o cantitate ridicată de cocaină și heroină.
(Autor: Alexandru Balaci)
Bibliografie
https://www.britannica.com/biography/Chet-Baker