Un spital din Barcelona creează un instrument care detectează în timp real riscul de a suferi un nou infarct

Zona de boli de inimă a Spitalului Bellvitge din l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona) a dezvoltat un instrument digital care detectează în timp real riscul de a suferi un nou atac de cord. Într-un comunicat, spitalul a explicat luni că, datorită unui panou de control digital, instrumentul oferă o vizualizare în timp real a stării pacienților care au suferit un atac de cord, identificându-i pe cei cu cel mai mare risc și anticipând posibilele complicații cu intervenții preventive eficiente. Pacienții care supraviețuiesc unui infarct miocardic acut (IMA) prezintă un risc semnificativ mai mare decât populația generală de a experimenta noi evenimente cardiovasculare, inclusiv deces. În plus, dovezile științifice indică faptul că acest risc este deosebit de mare în primul an după evenimentul inițial. În acest sens, instrumentul „ar putea revoluționa prevenția în cele douăsprezece luni după un atac de cord”, se arată în comunicat.
Această inițiativă, care este prima de acest gen la nivel național, combină instrumente de analiză și utilizarea inteligentă a datelor pentru a evalua parametri, precum date analitice, date biometrice și alte teste medicale.
„Începem să monitorizăm rezultatele macro-sănătății în timp real, ceea ce ne va permite să detectăm și să localizăm pacienții în afara intervalului de control al factorilor de risc cardiovascular”, a declarat directoarea Programului de cardiologie preventivă și comunitară (post-IAM) și coordonatoarea Unităţii de Reabilitare Cardiacă Bellvitge, Oona Meroño. Cardiologul a adăugat că, până acum, dacă pacientul nu a contactat în mod proactiv echipa de cardiologie, medicii nu au fost la curent cu incidente de sănătate dincolo de vizitele de urmărire. Cu noul instrument, Meroño a indicat că „pot fi evaluați mulți parametri analitici, date biometrice și alte teste medicale care pot influența evoluția pacientului”. Acțiuni care le vor permite cardiologilor „să intervină în timp util, să ofere educație specifică și individualizată și să îmbunătățească rezultatele pe termen lung”, a afirmat ea.
Instrumentul este inclus în proiectul Artemis del Bellvitge, cu colaborarea companiei farmaceutice Novartis, care va fi prezentat joi la Congresul Societății Catalane de Cardiologie./rcostea

(www.20minutos.es – 27 mai)