Medicii atrag atenţia că poluarea devine tot mai mult un factor de risc care agravează bolile pneumologice

Emisiunea: „Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Medicii atrag atenţia că poluarea devine tot mai mult un factor de risc care agravează bolile pneumologice. Medicul Florin Mihălţan de la Spitalul „Marius Nasta” din capitală avertizează că factorii de mediu pot pune în pericol sănătatea plămânilor la fel de mult cum o fac ţigările.
Florin Mihălţan: În institut s-a desfășurat un studiu despre poluare și conexiunile cu bolile respiratorii, lucru care a certificat într-un fel exact această exarcerbare a bolilor respiratorii generată de poluare. Poluarea, pentru pneumolog, și nu numai, este un factor de risc care vine puternic din urmă, care este concurențial chiar și cu tabagismul și care, din punct de vedere al modului în care induce, agravează boli respiratorii, este deja un factor semnalat de foarte multe lucrări științifice.
Realizator: Studiul despre care vorbeşte medicul Florin Mihălţan a fost dat publicităţii în martie şi arată că cele mai multe cazuri de tuberculoză din ţara noastră sunt înregistrate în judeţe din sud şi nord-est, unde şi poluarea este mare. Spitalul „Marius Nasta” şi filiala locală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au încheiat miercuri un proiect care a urmărit creşterea gradului de conştientizare cu privire la legătura dintre TBC şi prezenţa unor particule poluante în aer./RADOR RADIO ROMÂNIA/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (13 iunie)