În luna septembrie 2024 va fi lansat un card european de vaccinare (EVC), un proiect-pilot ce va fi implementat în Lituania, Grecia, Belgia, Germania și Portugalia. În mediul online se vehiculează teorii conform cărora cardul nu este decât un mijloc de constrângere și control, care va avea și rol de „pașaport de vaccinare”. În realitate, este vorba de un proiect mai vechi, de dinainte de pandemia de Covid19, care are ca scop consolidarea cooperării intraeuropene în privința bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare. Implementarea lui în luna septembrie nu este obligatorie și nu vizează România, așadar aceste teorii sunt false.
Context
Recent, în media din România au apărut speculații referitoare la introducerea cardului european de vaccinare, care ar putea declanșa o nouă „dictatură” globalistă. Astfel, pe 24 iulie 2024, site-ul de știri activenews.ro, cunoscut pentru preluarea opiniilor antivaccin, a publicat un material referitor la cardul european digital de vaccinare, sub un titlul aparent neutru – „Cardul european digital de vaccinare va fi lansat în septembrie – Cinci țări vor pilota noul instrument”, care conține însă și un avertisment: „Din 2026 va fi adoptat în toate statele membre ale UE”. Activenews citează informații culese de pe vaccinestoday.eu, numit „site-ul UE de propagandă vaccinistă”, pe care le însoțește cu explicațiile redacției. „Pentru a justifica introducerea unui astfel de card, similar certificatului de vaccinare din timpul dictaturii Covid, site-ul /vaccinestoday.eu/ o dă în delir alarmist, făcând diferite trimiteri către materiale de pe site-urile organizațiilor globaliste din domeniul sănătății: „bolile zoonotice – cele transmise de la animale la oameni – continuă să reprezinte o amenințare semnificativă pentru sănătatea globală. În fața crizei fără precedent COVID-19, lipsa noastră de pregătire la nivel global pentru astfel de focare a devenit evidentă”.
În continuare, ActiveNews face o prezentare a Cardului european de vaccinare, cu precizarea „vor să-l impună pentru toți cetățenii”. „Programat pentru a fi lansat în septembrie 2024, cardul va fi inițial introdus în cinci țări pilot: Letonia, Grecia, Belgia, Germania și Portugalia. Cardul își propune să împuternicească oamenii prin unificarea tuturor datelor lor de vaccinare într-o singură locație ușor accesibilă. Acesta va fi disponibil în diferite formate, inclusiv carduri tipărite, copii trimise prin poștă și versiuni digitale pentru smartphone-uri.” Aparent, Activenews redă o informație preluată de pe site-uri specializate, dar concluzia articolului are rol de declanșator de suspiciune de tipul „ni se pregătește ceva”:
„Prin valorificarea lecțiilor învățate din pandemia de COVID-19 și încurajând inovația în managementul vaccinării, Europa face pași esențiali către un viitor mai rezilient și mai sigur pentru sănătate” – încheie triumfalist site-ul de propagandă vaccinistă, anunțând „paradisul terestru” utopic în domeniul sănătății, care ni se pregătește”.
Într-o postare de pe Facebook din 25 iulie 2024 și care are peste 700 de redistribuiri, parlamentarul AUR Claudiu Târziu face referire la un „pașaport de vaccinare” care urmează a fi lansat într-un proiect pilot în luna septembrie 2024 în câteva țări europene. Fără a da mai multe detalii despre proiect, parlamentarul numește cardul „un mijloc de constrângere și control”.
Postarea de pe pagina personală a politicianului AUR a fost preluată de publicația online Rostonline.ro. Într-un articol nesemnat apărut pe 25 iulie 2024 este redat integral textul din postarea Facebook, precedat de explicația: „Declarația /politicianului/ a fost făcută ca reacție la informația potrivit căreia un proiect pilot privind lansarea cardului european de vaccinare va fi implementat, din septembrie 2024, în cinci state UE”. Titlul articolului din Rostonline.ro fixează triggerul din declarație: „Cardul de vaccinare: Un mijloc de constrângere și control”.
Pe 27 iulie 2024, ziarul Capital.ro publică la rândul său un material intitulat „UE a dat ordin. Se introduce un nou card. România va fi obligată să îl folosească”, și explică: „Pentru o mai bună supraveghere, Uniunea Europeană vrea să implementeze cardul european de vaccinare, din septembrie 2024”. Deși detaliază aceleași informații preluate de Activenews, publicația nu argumentează de ce proiectul-pilot ar reprezenta un dezavantaj sau un pericol, dar folosește declanșatori de tipul „ordin de la UE”, „România va fi obligată” ș.a.m.d.
Cu mici variațiuni, întâlnim același text pe site-ul de știri Realitatea.net: „Noua găselniță UE pentru o mai bună supraveghere: Cardul european de vaccinare va fi implementat din septembrie 2024”. Textul indică drept sursă site-ul euvabeco.eu.
Verificare
Cardul european de vaccinare la care fac referire articolele apărute la finalul lunii iulie în spațiul internet din România reprezintă o propunere a euvabeco.eu (https://euvabeco.eu/). Proiectul EUVABECO (European Vaccination Beyond COVID-19) este finanțat de programul EU4Health al Comisiei Europene, și așa cum se prezintă pe site, „propune să echipeze statele membre ale Uniunii Europene cu planuri de implementare validate pentru practici de vaccinare, găzduind contexte diverse pentru a permite cooperarea transfrontalieră”. Conform site-ului, proiectul a fost lansat pe 1 ianuarie 2024.
Căutând informațiile citate de presa din România, am găsit pe acest site un articol datat 3 mai 2024 care face referire explicită la EVC: „Cardul european de vaccinare (EVC): un card deținut de cetățeni pentru a promova luarea deciziilor în cunoștință de cauză cu privire la vaccinare și pentru a îmbunătăți continuitatea îngrijirii medicale în întreaga UE”. Și adaugă: „Ca răspuns la nevoia esențială de a restabili încrederea în programele de vaccinare, Consiliul European a propus o serie de acțiuni în 2018 care vizează consolidarea cooperării împotriva bolilor prevenibile prin vaccinare. Acest lucru a condus la un studiu din 2019 finanțat de Agenția Executivă Europeană pentru Sănătate și Digitalizare (HaDEA), care a explorat fezabilitatea unui card european de vaccinare. Studiul a implicat analiza documentelor de vaccinare existente, crearea și evaluarea prototipurilor EVC, evaluarea acceptării publice și dezvoltarea strategiilor pentru o potențială implementare la nivelul UE”.
Urmează fraza la care fac referire informațiile preluate în presa din România: „Pe baza acestor eforturi, EUVABECO lansează acum proiecte pilot EVC în Letonia, Grecia, Belgia, Germania și Portugalia”.
Din textul redat de noi in extenso și din informațiile de pe site se înțeleg următoarele: în 2018, Consiliul European propunea consolidarea cooperării împotriva bolilor prevenibile prin vaccinare; în 2019 s-a realizat un studiu de fezabilitate privind introducerea unui card european de vaccinare; în ianuarie 2024 este lansat proiectul European Vaccination Beyond COVID-19 (EUVABECO), finanțat de programul EU4Health al Comisiei Europene; în septembrie va fi lansat instrumentul-pilot EVC în cinci țări UE.
Așadar, cardul european de vaccinare este un proiect mai vechi, de dinainte de pandemia de Covid19, care are ca scop consolidarea cooperării intraeuropene în privința bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare. Consiliul Uniunii Europene din 7 decembrie 2018 a emis o „Recomandare privind consolidarea cooperării în combaterea bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare”, deci nu este vorba despre obligativitate şi nici de „constrângere” şi „control”. Textul recomandă ca statele „să exploreze posibilitatea de a dezvolta capacitatea instituțiilor de asistență și îngrijire medicală de a deține informații electronice privind situația vaccinării cetățenilor, de exemplu pe baza unor sisteme informatice care să ofere funcții de memento, să cuprindă date actualizate privind acoperirea vaccinală pentru toate categoriile de vârstă și să permită corelări și schimburi de date între sistemele de sănătate”. (Recomandări, paragraful 7). De asemenea, textul „salută intenția Comisiei de a întreprinde (…) demersuri în vederea instituirii unui sistem european de schimb de informații cu privire la vaccinare (EVIS), coordonat de ECDC” și de a înființa „un portal european de informare cu privire la vaccinare, cu sprijinul Agenției Europene pentru Medicamente, care să furnizeze online dovezi obiective, transparente și actualizate privind vaccinurile, beneficiile și siguranța acestora și procesul de farmacovigilență”. Deci este vorba de o maximă transparență în privința vaccinurilor și nu de o conspirație vaccinistă care ascunde sau impune ceva tacit. |
Cât despre card (EVC), proiectul se bazează pe o serie de sondaje realizate în statele membre cu privire la încrederea în vaccinare, modul în care sunt înregistrate în prezent dozele şi tipurile de vaccin pe care o persoană le primeşte în diferite state membre, dar şi cu privire la necesitatea unui card european uşor şi general accesibil atât pentru persoana în cauză, cât şi pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii.
EVC este conceput „pentru a oferi controlul cetățenilor asupra datelor lor de vaccinare, facilitând astfel gestionarea, revizuirea și partajarea dosarelor lor de vaccinare, în funcție de necesități. Oferind cetățenilor informații exacte și actuale despre vaccinare, acest instrument urmărește să stimuleze luarea deciziilor în cunoștință de cauză, să sporească continuitatea asistenței medicale și să consolideze încrederea în strategiile de vaccinare atât la nivel național, cât și la cel european”.
Conform EUVABECO, în septembrie 2024 EVC va fi lansat ca proiect-pilot în cinci țări. În accepțiunea UE și a Ministerului român al Investițiilor și Proiectelor Europene, un proiect-pilot este o inițiativă cu caracter experimental menită să testeze fezabilitatea unei acțiuni și utilitatea acesteia și nu durează mai mult de doi ani. În acest moment, el nu vizează cetățenii români și Uniunea Europeană nu obligă România să îl folosească. Cât despre posibilitatea introducerii sale pe viitor și în celelalte state europene, rămâne de văzut: succesorul unui proiect-pilot este așa-numita acțiune pregătitoare, concepută pentru a pregăti noi acțiuni, cum ar fi politicile, legislația, programele UE, etc. și are o finanțare de cel mult trei ani.
Concluzie
Cardul European de Vaccinare este în acest moment în stadiul de proiect-pilot ce urmează a fi lansat în septembrie 2024 în cinci state ale Uniunii (Lituania, Grecia, Belgia, Germania și Portugalia). Este vorba de un proiect mai vechi, de dinainte de pandemia de Covid19, care are ca scop consolidarea cooperării intraeuropene în privința bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare. Cardul nu este și nu poate fi un mijloc de constrângere și control și nici nu va avea rol de „pașaport de vaccinare”. Implementarea lui în luna septembrie nu este obligatorie și nu vizează România, așadar toate aceste teorii alarmiste sunt false.