Fundamentul moral al Ungariei este creștinismul, învățăturile creștine menținute constant. Nu există nicio țară și nicio societate care să poată funcționa fără o bază morală și ordine, a subliniat președintele Ungariei, Tamás Sulyok, în discursul său festiv rostit marţi, la Pannonhalma, județul Győr-Moson-Sopron.
După slujba ținută cu ocazia împlinirii a 800 de ani de la reconstrucția și sfințirea medievală a bisericii mănăstirii din Pannonhalma, construită în cinstea Sfântului Martin, șeful statului a spus: Pannonhalma are un rol importanti şi astăzi în păstrarea creștinismului în țara noastră, pentru ca viitorul neamului nostru să fie asigurat, pentru ca generațiile următoare să păstreze credința şi identitatea lor creștină maghiară.
Pannonhalma este locul în care limba păcii se vorbește de o mie de ani, a spus preşedintele Ungariei, adăugând că astăzi, întreaga lume are mare nevoie de „cunoaşterea acestei limbi”.
Rivalităţile, judecățile, ura și războiul vor fi înăbușite doar acolo unde dialogului, respectului și demnității umane i se dă un loc, a spus şeful statului ungar.
Tamás Sulyok a subliniat că Pannonhalma s-a născut în același timp cu statul ungar, a supraviețuit furtunilor de secole, ceea ce a arătat că a fost construită pe fundații de nezdruncinat, solide ca piatra.
El a adăugat: istoria abaţiei a fost scrisă împreună cu națiunea, în timp ce Dealul Sf. Martin a devenit unul dintre simbolurile importante ale creștinismului Ungariei. Biserica, în care s-a rugat şi regele întemeietor al statului nostru, a fost vizitată de mii de grupuri de pelerini, iar mănăstirea a fost casa călugărilor benedictini, cu scurte întreruperi. Este adevărat și pentru Eger și Pannonhalma că forța zidurilor nu este în piatră, ci în apărători, a spus șeful statului.
Tamás Sulyok a subliniat că moștenirea unică a oraşului Pannonhalma provine de la călugării benedictini, de la credința în Dumnezeu pe care încercăm să-l urmăm, de la rugăciunea, munca, moderație și smerenie.
Sfântul Benedict a construit în mod conștient o comunitate, el a fost primul care a oferit un model pentru crearea și funcționarea ordinelor monahale occidentale, a spus şeful statului ungar, adăugând că ordinul este un pilon al creștinismului în Europa, iar Benedict este sfântul patron al Europei.
În numele Ungariei, Tamás Sulyok și-a exprimat recunoștința față de Pannonhalma, „pentru benedictini care se roagă pentru țara noastră și lucrează pentru tineret, pentru comunitățile ecleziastice și laice şi pentru munca de învățătură cu care au fost crescuţi intelectuali patrioţi, creștini și vitali de generații” .
Potrivit președintelui republicii, „ordinul benedictin impune disciplină, dar dă libertate, lucrează cu concepte precise, clare, la fel ca jurisprudența, creează un sistem de valori transparent şi asigură fundamentele care ajută într-o lume care s-a răsturnat adesea cu susul în jos”.
După discursul preşedintelui ţării, a fost prezentată moneda comemorativă din metal neferos patinat cu bronz a Băncii Naţionale a Ungariei, numită Abaţia Benedictină din Pannonhalmi. Această monedă comemortaivă a fost emisă de banca națională ca al unsprezecelea element al seriei de monede comemorative care prezintă memoriale naționale pe 28 august pentru a comemora rededicarea bazilicii renovate în urmă cu 800 de ani și inaugurarea mănăstirii ca memorial național în urmă cu zece ani.
Înainte de Liturghie, Tamás Sulyok i-a înmânat starețului T. Cirill din Hortobágy Crucea Comandantului (Divizia civilă) a Ordinului de Merit al Ungariei, în semn de recunoaștere a serviciului său de călugăr și călugăr-preot, care a transmis valorile creștine într-o manieră exemplară, și pentru activitățile sale educaționale de peste trei decenii.
Liturghia festivă a fost celebrată de Marton Zsolt, episcop al județului Vác, Viliam Judák, episcop al regiunii Nitra (Slovacia), și de stareţul T. Cirill din Pannonhalma, succesorii de astăzi ai episcopilor care au săvârșit sfințirea în 1224./rganciu/dstanesc
(MTI – 28 august)