Fermierii care au culturile distruse din cauza secetei severe din acest an vor primi despăgubirile promise de autorități

Fermierii care au culturile distruse din cauza secetei severe din acest an vor primi despăgubirile promise de autorități până la mijlocul lunii viitoare.

Ministerul Agriculturii a pregătit, de altfel, un pachet de măsuri mai amplu pentru ședința executivului de săptămâna aceasta, în condițiile în care arșița din această vară amenință și viitoarele culturi. Mulți fermieri au amânat campania de însămânțări de toamnă pentru că pământul este tare ca piatra. Are detalii Petruţa Obrejan:

Reporter: Ministrul agriculturii, Florin Barbu, spunea că va veni în ședința executivului cu patru măsuri de sprijinire a fermierilor afectați de seceta severă din acest an, precizând că deja a discutat cu mediul de afaceri și cu ASF-ul pentru a se identifica o formulă de asigurare la secetă a unei suprafețe de şapte milioane de hectare, reprezentând culturi de toamnă și primăvară.

Florin Barbu: Este nevoie de un astfel de mecanism pentru a-i ajuta pe fermierii noștri care se confruntă de la an la an cu secetă puternică. Se va asigura o despăgubire de până la 3.000 lei pe hectar, lucru care va duce, din discuțiile pe care le-am avut cu sistemul bancar, la deblocarea acreditării fermierilor români. Am avut discuții și cu compania de stat EximBank Asigurări, care dorește implicarea în gestionarea acestui mecanism.

Reporter: Şi schema de ajutor de stat, „Creditul fermierului”, va fi suplimentată cu 400 de milioane de lei, iar fermierilor care au procese verbale de calamitate pentru anul trecut, dar și pentru anul acesta, li se vor suspenda creditele care au o dobândă mai mare de 2% plus ROBOR, ratele restante, dobânzile și comisioanele scadente. Florin Barbu a mai spus că această măsură va dura până la finalul anului viitor, dar că este nevoie de ea pentru a se sprijini afacerile din agricultură și producția românească./aburtica

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 9 septembrie