RADOR RADIO ROMÂNIA (11 septembrie) – Porbele criminalistice preliminare sugerează faptul că balena spion, delfinul alb sau beluga, supranumită Hvaldimir, găsită recent moartă în largul coastei Norvegiei, nu pare să fi fost ucisă. Acest fapt a fost raportat de compania norvegiană de televiziune NRK, citând un raport al poliției. Activiștii pentru drepturile animalelor au contactat anterior poliția norvegiană pentru a deschide o anchetă cu privire la moartea animalului, susținând că balena a fost împușcată cu o armă de foc.
‘Am primit un raport de investigație preliminară de la Institutul veterinar și, în urma autopsiei, nu există nicio dovadă că Hvaldimir a fost împușcat’, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Amund Preede Revheim, citat de NRK. Necropsia a fost efectuată de Institutul Norvegian Veterinar din Sandnes. S-a mai precizat că, de fapt, corpul balenei avea răni ‘superficiale’, care nu au fost provocate de focuri de armă. ‘Nu există absolut nimic în rezultatele anchetei care să indice faptul că activitatea umană a dus direct la moartea lui Hvaldimir’, a precizat poliția. Drept urmare, nu va fi deschisă o anchetă. Balena spion era suspectată de spionaj în favoarea Rusiei. Corpul balenei a fost descoperit pe 1 septembrie în mare, lângă oraşul norvegian Stavanger. Cu două zile mai devreme, organizațiile de mediu au raportat că l-au văzut pe Hvaldimir şi că acesta era perfect sănătos. Cadavrul a fost transportat la Institutul Veterinar Norvegian pentru autopsie și stabilirea cauzei morții. O declarație la poliție depusă de două asociații pentru protecția animalelor, One Whale și Noah, susţine că prezența rănilor de glonț a fost confirmată de mai mulți medici veterinari, biologi și specialiști în balistică. Totodată, angajații unui alt grup care a monitorizat balena, Marine Mind, sugerează să nu se facă declarații pripite și mai spun că cadavrul ar fi putut fi atacat, de exemplu, de păsări.
Balena beluga a fost observată pentru prima dată în apele teritoriale norvegiene în 2019. Ea purta un ham cu suporturi pentru camere video și inscripția ‘Echipament St. Petersburg’. Zoologii au sugerat că balena a fost antrenată pentru spionaj la una dintre bazele militare ruse și că ar fi putut scăpa de acolo sau că ar fi putut fi eliberată ‘în misiune’, dar a pierdut camerele video pe parcurs. Keith nu se temea de oameni și a câștigat o mare popularitate atât în rândul localnicilor, cât și în presă și pe rețelele sociale. A fost poreclită Hvaldimir – de la cuvântul norvegian hval (balenă) și numele președintelui rus Vladimir. În anii 1980, armata sovietică a dezvoltat un program de antrenament al delfinilor pentru a detecta minele subacvatice. Acest program a fost închis în anii 1990. În 2017, postul de televiziune de stat rus Zvezda a relatat despre un program de antrenament de balene beluga, foci și delfini în scop militar.(www.severreal.org – 10 septembrie)/vdraguta