Ar fi o greșeală gravă suspendarea dialogului politic între Uniunea Europeană și Israel, astfel comunitatea ar renunța la speranța unei soluționări pașnice a crizei de securitate din Orientul Mijlociu, a declarat luni, la Bruxelles, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó. Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Ministerul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului, șeful diplomaţiei ungare a condamnat, la conferinţa de presă susţinută în pauza reuniunii Consiliului Afaceri Externe al UE, faptul că Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, a propus suspendarea dialogului politic cu Israelul, care are loc loc în prezent în cadrul Consiliului de asociere.
„Este un pic ca și cum ai spune că, dacă am eșuat la ceva o dată, hai să încercăm rapid a doua oară pentru a vedea dacă putem eșua din nou”, a spus Péter Szijjártó, care a subliniat: şi cu strategia eșuată a Ucrainei unul dintre motivele eșecului a fost că nu s-au concentrat asupra canalelor diplomatice, dialogului sau negocieri, ci pe a le face imposibile.
„Dacă Uniunea Europeană va declara suspendarea dialogului politic cu Israelul, aceasta va însemna renunţarea la speranța unei soluționări pașnice a crizei de securitate din Orientul Mijlociu. Ne opunem ferm acestei situaţii, deoarece extinderea crizei în Orientul Mijlociu, pe lângă vieţi omeneşti, ar avea ca rezultat zdruncinarea extraordinară a securității globale”, a avertizat ministrul ungar de externe, care a adăugat că este vorba şi de noi sancțiuni, iar în acest sens a menţionat că de la „atacul malefic” asupra Israelului din 7 octombrie 2023, UE a dispus măsuri punitive împotriva a optsprezece teroriști ai organizaţiei Hamas și a paisprezece colonişti israelieni, ceea ce arată clar evaluarea situaţiei de către Bruxelles.
Péter Szijjártó a mai afirmat că la această reuniune Georgia a fost lovită de un „atac politic uimitor”. „Se pare că prietenii noștri occidentali nu îi pot ierta pe georgieni că au ales un guvern conservator, patriotic, pro-pace”, a explicat şeful diplomaţei ungare, care a subliniat: La alegerile parlamentare din Georgia, poporul Georgiei, faţă de care avem un mare respect, a mers la urne și a oferit partidului de guvernământ o victorie decisivă cu un sprijin de 54%, ceea ce este „un oaspete rar în Europa” și practic nu se întâmplă nicăieri, în afară de Ungaria”.
„Noi, ungurii, continuăm să sprijinim Georgia cu toată puterea în eforturile lor de integrare europeană și suntem pe deplin alături de Georgia. Poporul georgian, guvernul ales de georgieni și țara în sine merită un tratament egal și echitabil, de care, din nefericire, Uniunea Europeană nu dispune acum”, a conchis Péter Szijjártó.
Răspunzând la o întrebare, ministrul de externe a spus că activitatea desfăşurată de Josep Borrell nu poate fi evaluată independent de Comisia Europeană, iar – în opinia sa – Executivul UE de la Bruxelles – în frunte cu președintele său – este responsabil pentru deteriorarea puternică a situației de securitate și competitivitate a continentului.
„În urmă cu cinci ani nu a existat un război în Europa, în urmă cu cinci ani Europa era pe locul doi în ceea ce privește contribuția la PIB-ul mondial, în urmă cu cinci ani încă eram un continent competitiv, în urmă cu cinci ani nu s-au pus obstacole în calea cooperării cu regiunile cu cea mai rapidă dezvoltare din lume şi în urmă cu cinci ani Europa a fost luată în serios, sau cel puțin mult mai în serios decât în prezent, în dezbaterile politice internaționale. Comisia Europeană a reușit să demonteze toate acestea, iar în acest sens (…) președintele comisiei și Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe au principala responsabilitate (…) Așadar, sperăm că totul va merge bine și într-adevăr va avea loc o schimbare în această poziție cât mai curând posibil”, a mai menţionat Péter Szijjártó./rganciu/atataru
(MTI – 19 noiembrie)