CORRIERE DELLA SERA (Italia), 26 noiembrie 2024 – La ora 18:00, a doua zi după furtuna electorală care a zguduit România, câștigătorul celor mai imprevizibile alegeri din istoria acestei țări de la granița cu Ucraina se prezintă prin intermediul rețelelor de socializare și vorbește din sufragerie: „Nu există nici Est, nici Vest, există România, soliditatea poporului nostru și a economiei noastre, neutralitatea este necesară”, afirmă Călin Georgescu, 62 de ani, îmbrăcat în cămașă albă, cu un aer confidențial. Cuvinte care rezumă programul său suveranist, anti-Kiev și anti-NATO și indică în mod clar noul curs pe care l-ar urma Bucureștiul, dacă s-ar impune și în al doilea tur de scrutin prezidențial din 8 decembrie: încetarea sprijinului pentru Ucraina, chiar și cu portul Constanța, care a devenit o rută vitală pentru exporturile de cereale și trimiterea de provizii militare; baza aeriană de la Marea Neagră, una dintre cele mai mari ale NATO, este în pericol de „evacuare”.
Candidat independent puțin cunoscut și plasat la coadă în sondaje, Georgescu a ieșit surprinzător din obscuritate trecând în fața tuturor, chiar și a candidatului favorit al acestor alegeri prezidențiale: premierul Marcel Ciolacu care, recunoscându-și înfrângerea, a decis să renunțe la conducerea Partidului Social-Democrat.
La scurt timp după ora 18:00 rivala lui Georgescu, Elena Lasconi, le-a dat întâlnire susținătorilor săi și, cu o altă lovitură de teatru, a reușit să smulgă locul al doilea celuilalt exponent de dreapta radicală care era așteptat în al doilea tur: liderul partidului AUR, George Simion, care s-a clasat pe locul al patrulea.
Lasconi, jurnalistă împrumutată politicii și primar centrist anticorupție al unui mic oraș din țară, a ales un cadru mai tradițional pentru discursul său, sediul partidului său, Uniunea Salvați România (USR). Ea a apărut pe scenă într-o rochie albastră, multe fete în spatele ei, cu un aer liniştitor şi zâmbitoare. „Mulți români mi-au scris aseară și azi dimineață. O mamă îngrijorată pentru fiul ei tratat în Europa, un pensionar căruia îi este frică să nu se trezească cu armata rusă la graniță… Pentru a risipi aceste temeri, mergeți la vot. Vorbiți cu oamenii și invitați-i să voteze pentru o Românie europeană. Fiți activi pe internet, Facebook, TikTok”.
Lasconi și-a invitat așadar oamenii să se mobilizeze și pe rețelele de socializare, un punct forte al campaniei rivalului său, care a câștigat deși nu a participat la marile dezbateri televizate și nu a avut un partid în spate.
În schimb, campania lui pe TikTok, concentrată pe nevoia de a opri orice sprijin pentru Kiev, a fost ceea care l-a propulsat. Și mai sunt cei care ridică îndoieli cu privire la înmulțirea contactelor lui pe rețelele de socializare în ultimele zile. Potrivit unui raport realizat de Expert Forum, un think tank din București, contul de TikTok al lui Georgescu a avut o explozie, care „pare bruscă și artificială”: a trecut de la 92,8 milioane de vizualizări în două luni la 52 de milioane doar în ultima săptămână. Dar în opinia politologului Cristian Andrei, performanța neașteptată a lui Georgescu se datorează faptului că „partidele tradiționale nu știu să folosească aceste platforme”.
Un lucru este cert: cu Georgescu și Simion extrema dreaptă a obținut mai mult de o treime din voturi. Și unii prevăd „un efect de contagiune” la alegerile legislative de duminica viitoare. Pentru partidele tradiționale a fost o înfrângere. Social-democrații, moștenitorii fostului partid comunist care a structurat viața politică a țării mai bine de 30 de ani, au fost eliminați în primul tur pentru prima dată de la căderea Comunismului, în 1989. Aceeași soartă și pentru liberalii PNL, cu care guvernează acum. Partidele anti-sistem „sunt favorizate. Rămâne de văzut dacă vor reuși să treacă valul”, afirmă sociologul Gelu Duminică.
Articol: Alessandra Muglia
Traducerea: Oana Avram/RADOR RADIO ROMÂNIA