Ucraina solicită AIEA să analizeze atacurile Rusiei asupra infrastructurii sale energetice

Ucraina a cerut Agenției Internaționale pentru Energia Atomică să convoace o reuniune care să analizeze atacurile Rusiei asupra structurilor asociate cu securitatea energetică nucleară.

Pe front s-a constatat între timp o creștere a numărului de dezertări din armata ucraineană, în condițiile în care Rusia câștigă teritorii și aruncă în luptă noi resurse. Radu Dobrițoiu, cu o sinteză a ultimelor evoluții ale războiului.

Reporter: Ucraina a convocat o reuniune extraordinară a Consiliului Guvernatorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică pentru 12 noiembrie, din cauza atacurilor Rusiei asupra infrastructurii sale energetice, informează astăzi agenția EFE, preluată de Agerpres.

Atacurile rusești asupra substațiilor identificate ca fiind importante pentru securitatea nucleară reprezintă o amenințare globală, a scris ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sîbiha, într-un mesaj pe rețeaua de socializare X. Rusia a atacat la sfârșitul lunii noiembrie sistemul energetic al Ucrainei cu mai multe rachete, care se presupune că purtau muniție cu dispersie, într-o acțiune susținută de preşedintele rus, Vladimir Putin, ca răspuns la atacurile ucrainene cu rachete ATACMS americane asupra teritoriului rus. Centrala nucleară din Zaporojie, din sudul Ucrainei, a fost la un pas de o pană de curent pentru a treia oară din noiembrie, din cauza bombardamentelor rusești.

Pe front, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut o consolidare majoră a sectoarelor din estul Ucrainei aflate pe linia luptelor, cu o lungime de 1.000 km, unde forțele ruse au avansat substanțial în ultimele luni, informează Reuters. Unitățile din Doneţk au nevoie de o consolidare semnificativă. Acest lucru presupune în special furnizarea de arme de la partenerii noștri, a afirmat Zelenski.

Apelul survine pe fondul deteriorării situației în zonele de luptă, dar și cu o nouă problemă cu care se confruntă armata Ucrainei: numărul soldaților care au dezertat a crescut brusc. Potrivit Financial Times, de la începutul anului 2024 până în luna octombrie procurorii ucraineni au deschis 60.000 de dosare penale împotriva soldaților care și-au abandonat fără aprobare pozițiile sau unitățile militare./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 decembrie