„Ca să vedeți omul din mine, susțin în fața Dumneavoastră că am îmbrățișat tot ceea ce este bine pentru România, pentru poporul român, pentru lumea întreagăv. (…) Ceea ce îmi revendic, cu o anumită stare de mulțumire sufletească, a fost implementarea conceptului de cunoaștere reciprocă spre recunoaștere reciprocă. Am militat pentru deschiderea largă a porților și a ferestrelor noastre către lumea înconjurătoare.”
Cu acest citat dintr-un discurs al doctorului Aurel Vainer l-a evocat actualul președinte al Federației Comunităților Evreiești din România (FCER), Silviu Vexler pe mentorul și predecesorul său în această funcție, în cadrul evenimentului memorial organizat la sediul ICR Tel Aviv. Întâlnirea, prilejuită de împlinirea a trei ani de la trecerea în neființă a longevivului și legendarului lider al comunității evreiești din România, a fost organizată de ICR Tel Aviv la data de 11 decembrie 2024, împreună cu organizația israelienilor originari din România, AMIR.
„A fost înainte de orice altceva, un om bun. Un om care a refuzat să urască, chiar și atunci când avea motiv. Un etern optimist, a crezut în permanență în oameni. A vrut și a reușit să facă bine” – l-a descris Vexler pe fostul său șef în mesajul video care a fost difuzat în fața numerosului public care a umplut până la refuz sala mare a ICR Tel Aviv. După cum a subliniat Vexler, „Aurel Vainer a iubit România și a iubit Statul Israel. A fost convins de viitorul comunității evreiești din România. A refuzat să cedeze în fața fricii sau a presiunilor. Obișnuia să spună ori de câte ori avea ocazia că sunt un om ca toți oamenii. Acest lucru nu l-a uitat niciodată!”
Un alt fost colaborator al lui Aurel Vainer l-a evocat pe acesta într-un mesaj video emoționant: Israel Sabag, directorul din România al American Jewish Joint Distribution Committee (JCC). „Eram atât de diferiți în toate privințele: vârstă, opinii despre lume, cultură, limbă. Și totuși, m-am înțeles perfect cu Aurel Vainer. El ne-a învâțat ce înseamnă să fii un lider comunitar activ și dedicat. Cât a fost el președintele Federației, s-au petrecut schimbări importante, atât în ce privește asistența socială oferită membrilor comunității evreiești aflați în nevoie, cât și în privința vieții comunitare” – a înșirat Sabag meritele fostului președinte al FCER. Israel Sabag a subliniat că Vainer a acordat o importanță deosebită renovării sinagogilor din orașele României. „Cine intră acum în Templul Coral din București, de exemplu, va putea admira rezultatul muncii și insistențelor lui Aurel Vainer” – a adăugat directorul JCC România.
Președintele AMIR, Micha Harish – fost membru în Knesset și fost ministru al guvernului israelian –, precum și Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv și-au împărtășit amintiri și impresii personale legate de cel care a fost dr. Aurel Vainer. După cum l-a descris Salamon, Vainer a reușit prin felul său de a fi – tolerant și căutând mereu consensul, compromisul – să devină un lider popular, apropiat de membrii comunității, pe care a readus-o la viață în perioada de peste un deceniu și jumătate în care i-a condus destinele, și pe care a reușit să o facă respectată de către toată societetea românească.
În prezentarea sa intitulată Aurel Vainer, un economist de renume, istoriograful israelian Dafna Cellier a vorbit despre traseul profesional al celui omagiat. Aurel Vainer a deținut poziții importante în domeniul economiei în România, atât în timpul regimului comunist, cât și ulterior. După cum a subliniat Dafna Cellier, prin experiența sa Aurel Veiner si-a adus contribuția la eforturile instituțiilor românești în dificilul proces de aderare la Uniunea Europeană, eforturi care au fost încununate de succes odată cu momentul 1 ianuarie 2007.
Veleitățile de familist ai lui Aurel Vainer au fost rememorate de către membri ai familiei extinse Vainer, sosiți în număr foarte mare la sediul Institutului Cultural Român din Tel Aviv, din toate colțurile Israelului, dar și din Statele Unite ale Americii. Prieteni și membri ai familiei și-au împărtășit cu emoție în glas amintirile despre unchiul iubit, căruia i-a păsat mereu de cei din jur, care a fost conectat cu toți membrii familiei și care a știut să dea sfaturi și o vorbă bună fiecăruia, în funcție de vârstă și nevoi. Atmosfera Ștefăneștiului natal de odinioară, din perioada copilăriei lui Aurel Vainer, a fost reînviată de către tânărul clarinetist originar din Tzfat, Lavi Zarfati, care a oferit publicului prezent la ICR Tel Aviv un scurt recital de muzică hasidică.
Aurel Vainer (1932–2021) s-a născut în data de 10 ianuarie 1932, în Ştefăneşti, judeţul Botoşani. A absolvit Academia de Studii Economice în 1953 şi a devenit doctor în economie în 1966. Înainte de 1989 a activat în domeniul comerţului, statisticii şi construcţiilor, având de asemenea o îndelungată activitate de cercetare ştiinţifică la Institutul de Cercetări Comerciale şi la Institutul pentru Cercetarea Comerţului Interior. După 1989, a făcut parte din conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti. În 2005 a devenit preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, ocupând această funcţie până în noiembrie 2020, după care a fost preşedinte de onoare al FCER. A fost decorat cu Ordinul „Steaua României”, în grad de Ofiţer (2013). A murit la 31 octombrie 2021, fiind înmormântat cu onoruri militare, în Cimitirul Evreiesc Filantropia din Bucureşti.
(ICR Tel Aviv – 12 decembrie 2024)