UPF – Secția română: Autoritățile să investigheze de urgență derapajele democratice la adresa jurnaliștilor. Escaladarea intimidării și agresării presei din România este fără precedent și de neacceptat într-un stat democratic

București, 21 decembrie 2024. Membrii Asociaţiei „Societatea Presei şi a Ziariştilor Francofoni”, Secția română a Uniunii Internaționale a Presei Francofone (Union internationale de la presse francophone – UPF), condamnă ferm derapajul grav de vineri, 20 decembrie a.c., la adresa jurnaliștilor Antena 1 și Antena 3 CNN al președintei S.O.S. România și deputată în Parlamentul European, Diana Iovanovici-Șoșoacă, a tiktok-erului Virgil-Alexandru Zidaru, cunoscut online sub numele de Makaveli, și a deputatului Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Becali. Aflați pe holurile Parlamentului României, alături de alți membri ai S.O.S. România, europarlamentara Diana Iovanovici-Șoșoacă și tiktok-erului Virgil-Alexandru Zidaru au agresat și au întrerupt o transmisiune în direct a unei corespondente a postului Antena 3 CNN. Totodată, pe contul oficial de Instagram, europarlamentara Diana Iovanovici-Șoșoacă a postat un video de 56 de secunde în care adresează repetate injurii, amenințări și blesteme la adresa realizatorului Antena 3 CNN Mihai Gâdea și a soției acestuia. Tot vineri, 20 decembrie a.c., deputatul AUR George Becali, deranjat de întrebările jurnaliștilor, a smuls microfonul din mâna unui corespondent al postului Antena 1, i-a adresat injurii și i-a spus că i-l va înapoi doar după ce va ieși din clădirea Parlamentului României.

Aceste acțiuni se alătură altora din ultimele zile cărora le-au căzut victimă jurnaliști și care arată o escaladare fără precedent și de neacceptat într-un stat democratic a intimidării și agresării presei din România.

Asociaţia „Societatea Presei şi a Ziariştilor Francofoni”, Secția română a Uniunii Internaționale a Presei Francofone, face apel la toate autoritățile statutului român cu atribuții, inclusiv Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Național pentru Combatere a Discriminării și Avocatul Poporului, să se autosesizeze și să investigheze de urgență toate aceste derapaje democratice în vederea stabilirii sancțiunilor legal prevăzute. Reamintim că autoritățile române au obligații care decurg, printre altele, din Convenția europeană a drepturilor omului, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene și din Regulamentul european privind libertatea mass-mediei (Regulamentul [UE] 2024/1083 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 aprilie 2024 de stabilire a unui cadru comun pentru serviciile mass-media în cadrul pieței interne și de modificare a Directivei 2010/13/UE).

***

Uniunea Internațională a Presei Francofone – Secția română (Asociaţia „Societatea Presei şi a Ziariştilor Francofoni”) a fost înființată în 2014 și continuă activitatea Asociației Jurnaliștilor Francofoni, înființată în 2005, și a primilor jurnaliști români membri independenți ai Union internationale de la presse francophone.

L’Union internationale de la presse francophone (UPF) a fost înființată în anul 1950, fiind cea mai veche organizație a francofoniei, și numără, în prezent, în jur de 4.000 de membri din 110 țări.