Călin Georgescu e în fruntea sondajelor, în ciuda acuzațiilor că Moscova i-a ajutat candidatura.
Candidatul pro-Putin de extrema dreaptă la președinția României rămâne în continuare preferatul electoratului, în ciuda acuzațiilor că Moscova i-a ajutat candidatura, arată un sondaj de opinie.
Peste 40% din respondenții chestionați la finalul lui decembrie de Verifield au afirmat că l-ar vota pe Călin Georgescu. Sondajul a avut loc la câteva săptămâni după ce Curtea Constituțională anulase primul tur de vot, câștigat de Georgescu, pe motiv că el fusese probabil favorizat de o campanie ilegală coordonată de Moscova.
Sondajul a fost comandat de primarul Bucureștilor, Nicușor Dan, un politician liberal pro-UE care plănuiește să participe la alegerile prezidențiale, a căror dată nu a fost încă stabilită.
„Georgescu e fără îndoială cel mai mare pericol cu care s-a confruntat democrația românească în istoria ei post-comunistă”, a declarat Dan pentru Financial Times (FT). „Performanța lui recentă și datele sondajului nostru o confirmă […] aceste alegeri vor fi oricum numai nu normale, întrucât miza este mare, iar o parte însemnată a electoratului e foarte furioasă.”
Dan a ieșit în sondaj pe locul trei, după Georgescu și Crin Antonescu, propus drept candidat comun al coaliției de guvernare. Între timp Antonescu și-a „suspendat” candidatura, invocând neînțelegeri cu partidele care-l susțin.
Elena Lasconi, politiciana liberală pro-UE care ajunsese în turul doi (acum anulat) cu Georgescu, e pe locul patru în sondaj, a afirmat Dan. Ea a sugerat că e dispusă să abandoneze cursa dacă Dan are șanse mai mari de a ajunge în turul final.
Lasconi critică guvernul pentru că nici nu a demis pe nimeni, nici nu a prezentat noi probe privind interferența rusă.
„Vom avea nevoie să înțelegem ce s-a întâmplat de fapt”, a declarat ea pentru FT. „A trecut deja o lună, dar nu are loc nici o investigație relevantă.”
Ea afirmă că e gata să candideze iar, deși avertizează că autoritățile par nepregătite pentru repetarea alegerilor: „Avem nevoie de un plan pentru evitarea neregulilor, inclusiv o potențială interferență externă.”
Unii experți se îndoiesc de sondaj. Remus Pricopie, rectorul Școlii Naţionale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București, l-a acuzat pe primar că e „iresponsabil” să publici date eronate care „promovează un politician filorus [și] încearcă să desconsidere alți candidați serioși”.
Dan a calificat sondajul drept „serios”, însă nu a publicat și datele de fundamentare ale acestuia, afirmând că a fost comandat pentru uzul intern al campaniei sale electorale și a fost efectuat în preajma Crăciunului, când populația e distrasă de sărbători.
Alte sondaje n-au mai fost publicate după anularea alegerilor.
Georgescu neagă orice legătură cu Rusia și a atacat în instanță decizia anulării, inclusiv la CEDO.
„Dacă justiția românească nu i-a adus dreptate și onoare poporului român, atunci poate că sistemul internațional de justiție, de la CEDO, va face acest lucru spre binele tuturor”, a scris Georgescu pe X. „Dreptul la liberă voință […] ne-a fost luat de către politicieni corupți și păcătoși.”
CEDO a confirmat că a primit o reclamație din partea lui Georgescu și că o va examina luna aceasta.
Georgescu le-a cerut simpatizanților lui să protesteze vineri în fața Curții Constituționale, care i-ar putea invalida candidatura. Dacă va fi descalificat, liderul partidului de extrema dreaptă AUR, George Simion, s-a declarat dispus să-l înlocuiască.
Coaliția tripartită de guvernare nu a convenit încă data noilor alegeri, care trebuie anunțată cu cel puțin 75 de zile mai înainte pentru a se putea desfășura campania electorală. Ele aveau programată miercuri o întâlnire pentru a discuta data.
Repetarea alegerilor se conturează drept „cea mai mare provocare a noului guvern”, apreciază Mario Bikarski, analist senior pe probleme europene la firma de evaluare a riscurilor Verisk Maplecroft. „Dacă va câștiga un candidat al guvernului, coaliția de guvernare va avea o șansă mai mare de supraviețuire în următorii patru ani.”
https://www.ft.com/content/0c4c04a2-ae39-463a-b319-638aa1b197ba
Articol de Marton Dunai (din Budapesta)
Traducere: Andrei Suba
THE FINANCIAL TIMES (Marea Britanie) – 8 ianuarie