RADOR RADIO ROMÂNIA (11 ianuarie) – Pastele carbonara comercializate în restaurantele româneşti au chiar şi 19 aditivi alimentari şi peste 20 de grame de sare pe porţie. Organizaţia de Protecţie a Consumatorilor – InfoCons – a realizat un studiu cu privire la ingredientele şi valorile nutriţionale pentru acest fel de paste, potrivit datelor existente în meniurile din 61 de restaurante. Rezultatele arată că numărul aditivilor alimentari folosiţi variază între 2 şi 19, cu o medie de nouă astfel de substanţe adăugate. Cei mai frecvent folosiţi sunt dextroza, polifosfaţii, caragenanul, nitratul de sodiu, amidonul modificat sau guma guar. Cantitatea de sare raportată la 100 de grame de paste variază între 0,34 şi 3,64 grame, iar cea de zahăr este de aproximativ patru grame; aceasta însemnă în total pentru o porţie şi 20 de grame de sare, precum şi 23 de zahăr. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă un consum maxim de cinci grame de sare pe zi şi de cel mult 25 grame de zahăr pentru un adult.
(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 11 ianuarie)/abranescu/asalar








