Comunitatea evreiască poate trăi în siguranță în Ungaria ( Zsolt Semjén)

Astăzi, membrii comunității evreiești pot trăi în siguranță în Ungaria, întrucât Guvernul a precizat ferm că aplică o politică de toleranță zero față de toate formele de antisemitism, a declarat vicepremierul Zsolt Semjén la o comemorare organizată duminică, la Sinagoga de pe strada Dohány din Budapesta, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la eliberarea ghetoului din Budapesta.
Zsolt Semjén a subliniat la evenimentul comunităţii evreieşti din Budapesta: Ungaria este unul dintre cele mai sigure locuri din Europa pentru poporul evreu. Cei care merg pe străzi purtând kippa nu trebuie să se teamă, își pot practica religia în siguranță, iar cei care vizitează Budapesta pot avea o perspectivă asupra vieții de zi cu zi unice a culturii evreiești. Împreună cu comunitatea evreiască, Guvernul face tot posibilul pentru ca această stare de fapt să rămână așa, în timp ce în urma evenimentelor geopolitice din ultimul deceniu antisemitismul islamist a devenit o problemă de zi cu zi în Europa de Vest, iar statul Israel este atacat de tot mai mulţi, respectiv unii chiar pun la îndoială existența acestuia.
Zsolt Semjén a amintit că una dintre cele mai mari tragedii din istoria noastră a fost acea cruzime la care au fost martore străzile marelui ghetou din Budapesta. Locurile ghetoului au fost marcate în noiembrie 1944, iar zeci de mii de oameni au fost înghesuiți în zonă, suferind în condiții de neimaginat. 80-120 de oameni mureau în ghetou în fiecare zi. Pe teritoriul unuia dintre ultimele, cele mai mari ghetouri din Europa, la eliberarea acestuia aproape 3.000 de cadavre neîngropate zăceau, care au fost îngropate în gropi comune. Istoria compatrioților noștri uciși va rămâne cu noi pentru totdeauna, a spus Zsolt Semjén, care a subliniat: De la atacul terorist din Israel, pe 7 octombrie 2023, trebuie să se acorde mai multă atenție combaterii antisemitismului. Ungaria se află într-o situaţie fericită, deoarece statul ungar a luat mai multe măsuri în ultimii ani în vederea combaterii antisemitismului.
Legea fundamentală consideră poporul evreu ca parte integrantă a națiunii, Codul penal pedepsește folosirea simbolurilor autoritarismului, instigarea împotriva comunității, violența și negarea crimelor comuniste și național-socialiste, iar în timpul președinției ungare a UE, a fost elaborată Strategia națională ungară împotriva antisemitismului, datorită efortului depus alături de comunitatea evreiască, a precizat vicepremierul, menţionând că a fost un succes al președinției ungare a UE şi faptul că în 2024 Consiliul UE a adoptat o Declarație de promovare a vieții evreiești și de combatere a antisemitismului. Această Declaraţie semnalează nivelul alarmant de ridicat de antisemitism din UE.
Vicepremierul ungar a numit educația, comunicarea publică și acțiunea judiciară cele mai importante trei direcții ale acțiunii Guvernului împotriva antisemitismului, adăugând că victimele ghetoului și cei curajoşi care au salvat oameni nu vor fi niciodată uitați, la fel ca și faptele celor vinovaţi.
La rândul său, șeful interimar misiunii la Ambasada Israelului la Budapesta, Avi Nir-Feldklein, a amintit că, deși nebunia nazistă a fost înfrânată în urmă cu 80 de ani, antisemitismul a reapărut atât în ​​Europa, cât și în America de Nord și se află la cel mai înalt nivel de la Holocaust.
Datorită atitudinii Guvernului ungar și a poporului ungar, acest lucru nu este, din fericire, caracteristic Ungariei, iar Israelul apreciază foarte mult toleranța zero a Guvernului față de antisemitism. Mulți au încercat să distrugă poporul evreu de-a lungul istoriei: babilonienii și romanii au dispărut, naziștii au fost înfrânți, dar poporul evreu a rezistat timp de patru mii de ani, a spus Avi Nir-Feldklein, menţionând: Deși atacul terorist din 7 octombrie 2023 a făcut ca poporul evreu să treacă prin cea mai îngrozitoare perioadă de la Holocaust, atât Hamas, cât și Hezbollah au fost învinși de atunci, iar inelul de foc pe care l-a creat Iranul în jurul Israelului s-a slăbit.
Preşedintele comunităţii evreieşti din Budapesta,Tamás Mester, a afirmat: ne plecăm capul în fața tuturor celor care și-au pierdut viața în timpul dezastrului și aducem un omagiu supraviețuitorilor, care au mărturisit puterea curajului uman și voința de a trăi. Ghetoul a însemnat nu numai izolare fizică, ci și un loc în care au încercat să distrugă demnitatea umană și speranța. „Povestea celor 70.000 de oameni închiși în ghetou nu este doar tragedia evreilor maghiari, ci și durerea comună a întregii țări”, a subliniat Tamás Mester, care a adăugat: În ziua eliberării, nu numai că au fost salvate vieți, dar s-a făcut și promisiunea că nu vom mai permite niciodată să domine inumanitatea și excluderea. În același timp, comemorarea nu înseamnă doar procesarea trecutului, ci și a învăța din trecut. Pentru că antisemitismul nu a dispărut din lume, este de datoria noastră să ne confruntăm cu aceste forțe. Potrivit declarației sale, nimeni nu și-ar fi putut imagina în ultimele decenii că fraţii lor de credință din Europa de Vest și de peste mări i-ar invidia într-o zi pe evreii din Ungaria pentru că pot trăi în pace și securitate în timp ce își practică credința. Acest rezultat se datorează și politicii consecvente a Guvernului ungar, care nu permite adepților islamului fundamentalist, radical să se stabilească în Ungaria, a subliniat Tamás Mester, care a adăuga: Au fost comemoraţi şi cei care i-au salvat pe evrei în timpul Holocaustului, printre care Sára Salkaházi, Gábor Sztehlo, Raul Wallenberg, Angelo Rotta și sr. József Antall. De asemenea, nu pot uita că ghetoul a fost eliberat de Armata Roșie, salvând viețile a zeci de mii de oameni.
La comemorare, cantorul șef al Forțelor de Apărare ale Israelului, Shai Abramson, a intonat imnul național al Statului Israel, a ținut o prelegere și a fost proiectat un film în care supraviețuitorii au retrăit evenimentele Holocaustului. În încheierea evenimentului, participanții au inaugurat placa comemorativă amplasată pe arcul cimitirului de pe strada Wesselényi a Sinagogii, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la eliberarea ghetoului./rganciu/denisse

(MTI – 20 ianuarie)