Rebeliunea legionară din ianuarie 1941: sfârșitul Statului Național-Legionar

Introducere

Pe 21 ianuarie 1941, Rebeliunea legionară a marcat unul dintre cele mai tensionate episoade din istoria României, având repercusiuni majore asupra evoluției politice a și sociale a țării. Acest eveniment a dus la destrămarea Statului Național-Legionar, instaurat în 14 septembrie 1940, și la consolidarea regimului militar dictatorial condus de generalul Ion Antonescu.

Contextul istoric și național

Anul 1940 fusese unul de criză pentru România. Pierderile teritoriale masive (Basarabia și Bucovina de Nord cedate Uniunii Sovietice, Transilvania de Nord cedată Ungariei și Cadrilaterul cedat Bulgariei) generaseră o profundă instabilitate internă. Abdicarea regelui Carol al II-lea și urcarea pe tron a tânărului Mihai I, alături de instaurarea Statului Național-Legionar sub conducerea generalului Ion Antonescu și a Mișcării Legionare, condusă de Horia Sima, au fost privite ca soluții pentru redresarea situației. Totuși, colaborarea dintre Antonescu și legionari s-a deteriorat rapid. Divergențele privind exercitarea puterii, dezordinea provocată de legionari în instituțiile statului și actele de violență în țară au alimentat tensiunile. Situația a culminat în ianuarie 1941, când legionarii au încercat să preia puterea printr-o revoltă armată.

Cum s-a desfășurat rebeliunea

Rebeliunea a început pe 21 ianuarie 1941, când legionarii au organizat manifestații violente împotriva regimului Antonescu, inclusiv ocuparea unor instituții publice și atacuri asupra opozanților politici. La București, rebeliunea s-a transformat într-un adevărat haos. Legionarii au jefuit magazine și locuințe, au atacat cartiere evreiești și au comis pogromuri în care zeci de evrei au fost uciși. Ion Antonescu a ripostat ferm, mobilizând armata pentru a reprima rebeliunea. Până pe 23 ianuarie, armata reușise să preia controlul în București și în alte orașe, iar liderii legionari, inclusiv Horia Sima, au fugit din țară.

Repercusiuni

După reprimarea rebeliunii, generalul Ion Antonescu a dizolvat oficial Statul Național-Legionar și a instaurat o dictatură militară. Mișcarea Legionară a fost interzisă, iar membrii săi au fost arestați, închiși sau eliminați. Antonescu și-a consolidat astfel puterea, devenind „Conducătorul Statului” și aliatul de nădejde al Germaniei naziste în efortul de război.

Impact internațional

Rebeliunea legionară a fost privită cu mare atenție de Germania nazistă, aliatul strategic al României. Adolf Hitler a susținut decizia lui Antonescu de a reprima mișcarea legionară, considerând că instabilitatea internă ar putea periclita livrările de petrol și resurse din România, esențiale pentru efortul de război german.

Personalități implicate

  • Ion Antonescu: Generalul care a preluat conducerea țării și a impus dictatura militară, devenind liderul absolut al României până în 1944.
  • Horia Sima: Liderul Mișcării Legionare, care a organizat rebeliunea. După eșecul revoltei, Sima a fugit din România și a trăit în exil.

Principalele acțiuni

  1. Pogromul de la București: Una dintre cele mai grave consecințe ale rebeliunii a fost masacrarea evreilor și devastarea cartierelor evreiești din București. Zeci de persoane au fost ucise, iar victimele au fost supuse unor acte de o cruzime extremă.
  2. Atitudinea Germaniei: Deși Mișcarea Legionară era ideologic apropiată de nazism, Hitler a preferat să sprijine un regim autoritar și stabil în România, precum cel condus de Antonescu.
  3. Sfârșitul Mișcării Legionare: Rebeliunea din 1941 a marcat practic sfârșitul Mișcării Legionare ca forță politică relevantă în România.

Concluzii

Rebeliunea legionară din 21 ianuarie 1941 a marcat un moment de cotitură în istoria României. Prin suprimarea acesteia, Ion Antonescu a preluat controlul total al țării, începând o dictatură militară care avea să joace un rol esențial în contextul celui de-Al Doilea Război Mondial. Evenimentele rămân un episod dramatic al istoriei naționale, având consecințe profunde asupra societății românești și asupra imaginii internaționale a României.

Autor:Alexandru Eduard Balaci

*

Bibliografie

https://historia.ro/sectiune/general/rebeliunea-legionara-o-mineriada-impotriva-585339.html

https://www.defenseromania.ro/rebeliunea-legionara-trei-zile-de-lupte-sangeroase-intre-armata-fidela-lui-ion-antonescu-si-miscarea-legionara_607638.html

https://adevarul.ro/istoria-zilei/21-ianuarie-a-inceput-rebeliunea-legionara-evrei-2332348.html

RADOR – 21 ianuarie