Realizator: Victor Caraculacu – Plenul Parlamentului a votat cu puțin timp în urmă bugetul de stat pentru acest an. Rezultatele votului: 254 de voturi pentru, 192 împotrivă, respectiv 255 pentru și 192 împotrivă pentru bugetul asigurărilor sociale de stat. Bugetul a fost avizat în comisiile de specialitate, iar în ședința de miercuri după-amiază au fost supuse la vot cele peste 4.000 de amendamente depuse de deputați și senatori. Discuțiile în ritm alert, de peste nouă ore, continuă și acum, votul final fiind așteptat în această noapte. Alexandra Cristea a urmărit dezbaterile și are detalii.
Reporter: Bugetul din acest an este unul care va susține dezvoltarea, concomitent cu scăderea cheltuielilor pentru funcționarea statului prin reducerea posturilor și comasarea instituțiilor – a afirmat premierul Marcel Ciolacu. 17,5 miliarde de euro, bani europeni, vor putea anul acesta să acceseze miniștrii din cabinetul său. El a amintit, totodată, că mai multe bugete au crescut față de anul trecut, așa cum este cazul pentru transporturi – cu 20%, 35% pentru sănătate sau aproape 10% pentru educație și a cerut folosirea eficientă a banilor pentru încadrarea într-un deficit de 7%.
Marcel Ciolacu: Toți ne dorim o țară ca afară, dar cu venituri la buget cu 12% din PIB sub media Uniunii Europene, nu avem cum să obținem asta. Venituri mici înseamnă cheltuieli mici. Suntem într-un cerc vicios, din care trebuie să ieșim.
Reporter: Opoziția a criticat modul în care a fost alcătuit acest buget, despre care a spus că se bazează pe cifre supraestimate. La proiectul bugetului de stat s-au înregistrat peste 5.000 de amendamente, de plenul reunit trecând până acum doar propunerile deja votate în comisiile de buget-finanțe, între acestea distribuirea sumelor alocate unităților administrativ-teritoriale în funcție de gradul de dezvoltare, astfel încât să fie alocate fonduri și pentru zonele defavorizate. Reprezentanții AUR au afirmat că experții partidului au construit un buget alternativ, cu un deficit de 6,2%, care susține creșterea salariilor și indexarea pensiilor.
Petrișor Peiu, senator AUR: Într-un fel este să ridici facilitățile treptat timp de trei, patru, cinci ani și alt fel să le reduci dintr-o dată, peste noapte, promițând că nu vei face acest lucru. Acest proiect de buget se bazează pe încălcarea unei legi: legea pensiilor.
Reporter: Cele mai multe amendamente au primit rezoluție de respingere de la comisiile de specialitate, iar votul majorității le-au respins și în plen. Bugetele ministerelor au fost admise în forma agreată de comisii. În timpul dezbaterilor a fost totuși suplimentat bugetul Ministerului Sănătății pentru lucrări de întreținere la Institutul Clinic Fundeni./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/ilapadat
(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 5 februarie)